Шесткратният носител на титлата Рафаел Надал е първият финалист в тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция по тенис в Париж – Ролан Гарос.

След убедителните си победи над Симоне Болели, Денис Истомин, Едуардо Шванк, Хуан Монако и Николас Алмагро, днес на полуфиналите, в типичния си безкомпромисен стил, “Ел Торо” отвя и поставения под номер 6 в основната схема Давид Ферер с 6/2, 6/2, 6/1.

Интрига в двубоя имаше само в първите десетина минути, в които Надал имаше известни затруднения с настройката си към условията на игра, допусна няколко непредизвикани грешки и позволи на Ферер да спечели убедително първите си два сервис гейма.

Това създаде някаква илюзия, че ни предстои оспорван и равностоен сблъсък, но след пробива си за 3/2 Рафа тотално иззе инициатива и до края на сета не позволи на Ферер да увеличи актива си.

Пълното превъзходство на шампиона продължи и във втората част и дори прекъсването на мача заради дъжд в средата на сета (при 4/1) не помогна на “Пикси” да излезе от дупката, в която бе изпаднал, а напротив – Надал продължи да диктува събитията и спечели 4 от следващите 5 гейма, с което не само затвори втория сет, но излезе с пробив аванс в началото на заключителната част.

Оттук до края на мача бе само въпрос на време да се оформи статистически резултата, тъй като и най-отявлените фенове на Ферер вече се бяха примирили с поражението му, а най-ясна илюстрация за безизходицата на световния номер 6 бе двойната грешка в петия гейм, с която той подари поредния пробив на “Ел Торо.”

Така почти в тренировъчно темпо Рафаел Надал си осигури място в заключителния двубой на “Филип Шатрие”, като само една победа го дели от заветната седма титла от надпреварата, а негов съперник в неделя ще бъде победителят от втория полуфинален сблъсък между Новак Джокович и Роджър Федерер. 

Статистиката от мача:

Надал   Ферер
60 1-ви сервис % 56
2 Асове 1
1 Двойни грешки 3
 7/10 Възможности за пробив  0/2
26 Уинъри 17
16 Непредизвикани грешки 35
83 Общо спечелени точки 48