Шесткратният носител на трофея Рафаел Надал се класира за поредна година сред най-добрите четирима на Откритото първенство на Франция по тенис в Париж – Ролан Гарос.

В среща от програмата на четвъртфиналите на надпреварата във френската столица “Ел Торо”, който е поставен под номер 2 в основната схема, успя да срази с 3:0 сета своя сънародник Николас Алмагро, в отделните части 7/6, 6/2, 6/3.

За разлика от предходните си четири двубоя обаче, днес Рафа срещна значително по-сериозна съпротива, наложи му се да отразява четири възможности за пробив, но в крайна сметка логично стигна до свето след близо три часа игра.

Първият сет на мача премина изцяло под диктовката на сервиращите, като нито Надал, нито Алмагро допуснаха дори да стигне до възможност за пробив, което логично доведе развръзката на сета до тайбрек, в който опитът, рутината и по-богатият арсенал изведоха шампиона до необходимото му 7:4 и така той поведе в резултата.

Още на старта на втората част Рафа стигна и до първия се брейк, който внесе допълнително спокойствие и сигурност в отиграванията му от основната линия, левичарят от Майорко изцяло иззе инициативата и след втори пробив сложи точка на спора, повеждайки с 2:0.

В началото на заключителната трета част срещата бе прекъсната за около 5 минути, заради поредната порция дъжд над Ролан Гарос, а при подновяването на играта Алмагро заигра изключително агресивно и в три поредни гейма бе на крачка от пробива.

С изключителна вещина и пределна концентрация Надал не позволи да загуби подаването си, а в осмия гейм на свой ред стигна до брейк, след който без проблеми сервира за крайната победа.

Така в опит за седми път да достигне до директния сблъсък за трофея Рафа Надал ще се изправи срещу победителя от последния четвъртфинален сблъсък, противопоставящ Анди Мъри на Давид Ферер.

Статистиката от двубоя:

Надал   Алмагро
66 1-ви сервис % 63
10 Асове 4
1 Двойни грешки 1
 3/6 Възможности за пробив  0/4
36 Уинъри 39
16 Непредизвикани грешки 45
114 Общо спечелени точки 91