Лидерът в световната ранглиста Новак Джокович се класира за третия кръг на тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция по тенис в Париж – Ролан Гарос.

Сърбинът, който е устремен към четвърта поредна титла в турнирите от Големия шлем, успя да отстрани преди минути с 3:0 сета словенеца Блаж Кавчич, в отделните части 6/0, 6/4, 6/4.

Двубоят започна отлично за Ноле, който буквално помете своя съперник в първия сет и без абсолютно никакви проблеми стигна до разгромното 6/0, но на старта на втората част картината на корта коренно се промени.

Усетил лекото отпускане от страна на сърбина, Кавчич заигра на ръба на възможностите си, ударите му станаха изключително плътни и дълбоки, катоуспя да отблъсне световния номер 1 на 2-3 метра зад основната линия.

Това естествено му донесе сериозно предимство в разиграванията и Кавчич влезе в серия от три поредни гейма, с което поведе с 3/1 в средата на втория сет.

Оттук до края на частта играта бе много равностойна, но в осмия гейм Джокович успя да се възползва от ситуацията и върна пробива за 4/4, а след това спечели и останалите два гейма за крайното 6/4.

Заключителният сет премина почти изцяло под диктовката на сервиращите, като ключов за изхода на срещата се оказа десетия гейм, в който нервите на словенеца не издържаха и той се пропука, губейки подаването си, а с това и целия мач.

С чиста победа във втория кръг се поздрави и световната номер 1 при дамите Виктория Азаренка, която след измъченото си начало срещу Алберта Брианти, днес бе безапелационна и даде само два гейма на германката Дина Фиценмайер – 6/1, 6/1.

Статистиката от двубоя:

Джокович   Кавчич
67 1-ви сервис % 64
5 Асове 0
1 Двойни грешки 3
34 Непредизвикани грешки 21
41 Уинъри 17
 6/15 Възможности за пробив  1/3
97 Общо спечели точки 71