Най-добрата ни тенисистка Цвети Пиронкова продължава с фантастичното си представяне в тазгодишното издание на престижния международен тенис турнир от категорията “Премиер” в Брюксел с общ награден фонд 637 000 долара.

След като дълго време не можеше да намери пътя към победата, точно в навечерието на Ролан Гарос, пловдивчанката показа признаци на “събуждане” и отново ни зареди с нотки на оптимизъм и надежда.

Българката записа няколко поредни ранни отпадания в участия на турнири от календара на женската тенис асоциация, но в началото на тази седмица сложи край на черната си серия с победа над гъркинята Елени Даниилиду в среща от първия кръг на турнира в Брюксел.

Нещо повече, преди броени минути, в сблъсък от втория кръг на надпреварата, Цвети успя буквално да прегази поставената под номер 10 в основната схема и бивша номер 3 в света Надя Петрова с 6/3, 6/2.

Пиронкова започна срещата с известни колебания и имаше леки затруднения в първите си два сервис гейма, но не се пречупи, а веднага след това стигна до решителен пробив, с който поведе за 3/1 и до края на сета не позволи на рускинята да заличи преднината й.

За щастие и във втората част българката продължи да се представя великолепно, не допусна срив в представянето си, дори напротив – заигра още по-освободено и стабилно, осигури си аванс след ранен пробив и дори можеше да бъде още по-категорична в успеха си, ако не беше пропуснала двата си мачбола в седмия гейм.

Все пак на свой сервис Цвети затвори мача, като по този начин си осигури място сред най-добрите осем в турнира, а следваща нейна съперничка ще бъде победителката от сблъсъка между Бояна Йовановски и Кая Канепи.

С достигането си до четвъртфиналната фаза на надпреварата най-добрата ни тенисистка си заработи 16 375 долара от наградния фонд, а 120-те точки, които вече си осигури, ще я придвижат максимално близо до топ 40.

Статистиката от двубоя:

Пиронкова   Петрова
46 1-ви сервис % 52
4 Асове 4
3 Двойни грешки 5
 3/6 Възможности за пробив  0/2
 64/107 Общо спечелени точки  43/107
  Времетраене: 1.18 ч.