Рафаел Надал обяви, че ще се оттегли от професионалния тенис след финала за Купа "Дейвис" и решението му предизвика вълна от реакции в света на спорта.

Номер 1 в света на тениса Яник Синер: "Това е тежка новина за целия свят на тениса, и не само света на тениса. Това, което мога да кажа, имах голям късмет да го опозная, той е невероятен човек.

„...всички видяхме колко добър беше той като играч, уроците, които ни даде, младите играчи, как да се държим на игрището, как да се справяме с трудните ситуации на игрището. Той даде на всички нас много емоции, когато го гледахме да играе.

„И също така да остане смирен, успехите не го промениха, да избира правилните хора около себе си, да има страхотно семейство.

"... Но всичко има начало, а също и край. Така че, да, само той знае как се чувства."

Ник Кирьос, финалист на "Уимбълдън": "Рафа, не се отказвай, искам да играя с теб за последен път. Имахме своите различия, но ти си адски добър боец. Най-добри пожелания и успех с всичко, което следва.“

Коко Гоф, шампионка на Откритото първенство на САЩ: "Ти си невероятен! Беше толкова невероятно да стана свидетел на твоето величие и работна етика и да мога да се поуча от това. Пожелавам ти всичко най-добро в следващата глава от твоя живот.“

Бившата номер 2 в света при жените Онс Жабюр: "Благодаря ти, Рафа, че вдъхнови мен и всички нас. Ще ни липсваш.“

Вратарят на Фиорентина и испанския национален отбор Давид Де Хеа: "„Ти ме накара да обичам тениса.“

Национален отбор на Испания по футбол: "Един от нашите най-великите спортисти, които страната ни е създавала, се отказва. Благодарим ти, Рафа, за твоите титли, за ценностите ти и за това, че си гласът на нашата последна евротитла. Моля, нека го извикаме още веднъж: Вамос, Рафа!"

Шесткратният шампион по мотоциклетизъм на писта в клас MOTOGP Марк Маркес: "Благодаря ти, Рафа, че си пример за всички нас!“.

Снимка: БГНЕС