Рафаел Надал е новият шампион от Откритото първенство на Италия по тенис в Рим, след като във финалния двубой успя да победи с 2:0 сета световния номер 1 Новак Джокович, в отделните части 7/5, 6/3.

Така испанецът си върна за загубата от миналата година, а освен това отново еднолично оглави престижната класация по спечелени титли от Мастърс-турнир със своите забележителни 21 трофея.

След вчерашните проливни дъждове, днес най-накрая изгря слънце над Вечния град, но не и над досегашния шампион Новак Джокович, който влезе в срещата без нужната концентрация и в началото на мача бракът в играта му изобилстваше.

Това доведе до пробив в петия гейм за испанеца, който въпреки че не блестеше кой знае с какви изпълнения, успяваше да вземе своето, но веднага след това, вместо да надгради спечеленото, Рафа изненадващо подари рибрейка на своя опонент.

Последваха минути, в които превъзходството определено бе на страната на сервиращите, за да се стигне до 11-ия гейм, в който след нова порция от грешки на Джокович, Надал стигна до втори пробив, а за разочарования сърбин не остана нищо друго освен да строши ракетата в земята и да загуби първата част.

За съжаление на Мариан Вайда и компания и този емоционален изблик на техния възпитаник обаче не успя да укроти негативните страсти и Ноле продължи да бърка, като това доведе до нов пробив на старта на втория сет за Надал.

Усетил, че може да стигне до така желания успех и без да търси рисковани разигравания Рафа се дръпна 3-4 метра зад основната линия, заигра в типичния си отбраняващ стил, но разликата с двубоите между двамата от миналата година бе тази, че този път ударите на Джокович не попадаха там където той искаше.

Няколко лесни форхенда в мрежата, няколко сбъркани ретура, една-две къси топки, които дори публиката можеше да разгадае и “Ел Торо” стигна до необходимото му 6/3, с което записа втора поредна победа над “черната си котка” и отново си върна второто място в световната ранглиста. 

Статистиката от двубоя:

Надал   Джокович
58 1-ви сервис % 64
0 Асове 1
0 Двойни грешки 4
15 Уинъри 22
21 Непредизвикани грешки 41
 4/7 Възможности за пробив  1/7
  Времетраене: 2.26 ч.