Защитаващият титлата си Новак Джокович е последният полуфиналист в тазгодишното издание на първия за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

Въпреки демонстрираните проблеми в предвижването си по корта в средата на втория сет, сърбинът записа чиста победа срещу непримиримия Давид Ферер, в отделните части 6/4, 7/6, 6/1 след близо три часа игра.

Двубоят започна с маратонски първи три гейма, които продължиха повече от 20 минути, а целият първи сет бе подчинен на тактическото надиграване, което в крайна сметка бе спечелено от сърбина.

В началото на втората част Ноле поведе с ранен пробив, но точно в този момент започнаха и проблемите му, свързани с предвижването по корта. В опит да отиграе един дълбок форхенд Джокович изпита остра болка в бедрото, причинена най-вероятно от някакво разтежение.

Последваха минути, в които сърбинът видимо не бе в състояние да вложи 100 % от възможностите си, но въпреки това достигна до възможност да сервира за сета в дванадесетия гейм.

Притиснат до стената Ферер успя да върне в последния възможен момент допуснатия пробив, а в началото на тайбрека дори да поведе с 4:2 точки. След смяната на полетата обаче испанецът  допусна Джокович да влезе в серия от 5 поредно спечелени разигравания и така да поведе с 2:0 сета.

Това вече окончателно сломи съпротивителните сили на Ферер и в третата част той изобщо не бе конкурентноспособен на своя съперник, успя да запише един единствен гейм и така приключи своето участие в надпреварата.

В опит за втора поредна година Джокович да достигне до заключителния двубой за титлата ще се изправи срещу британеца Анди Мъри, в повторение на финалния им сблъсък от 2011-та.

Статистиката от двубоя:

Джокович

Ферер

53

1-ви сервис %

65

3

Асове

2

0

Двойни грешки

1

35

Непредизвикани грешки

18

39

Уинъри

36

 5/12

Възможности за пробив

 2/4

Времетраене: 2.46 ч.