Поставеният под номер 1 в основната схема Рафаел Надал започна с победа участието си на международния тенис турнир на твърда настилка в Доха с общ награден фонд 1 024 000 долара.

В среща от първия кръг на надпреварата испанецът, който игра полуфинал миналата година в катарската столица, успя да постигне трудна трисетова победа срещу Филип Колшрайбер, в отделните части 6/3, 6/7, 6/3.

Началото на двубоя изобщо не предвещаваше подобна интригуваща развръзка, след като “Ел Торо” стигна до ранен пробив и безпроблемно затвори първия сет в своя полза.

В тези минути направи впечатление агресивната игра на испанеца, който във всяка подходяща ситуация излизаше в близост до мрежата и се опитваше да държи съперника си под напрежение.

В началото на втората част обаче Колшрайбер пое инициативата, а Надал заигра в типичния си стил със силно лифтирани удари, които бяха твърде плитки, за да затруднят германеца и резултатът не закъсня.

След ранен брейк в своя полза световният 43 поведе с 3/0 и изглеждаше много близо до изравняването на резултата. Постепенно обаче Надал отново увеличи оборотите, успя да заличи изоставането си, а в единадесетия гейм дори имаше два скрити мачбола, които за съжаление на всички негови фенове не успя да реализира.

В последвалия тайбрек испанецът игра изключително слабо, не успя да спечели нито едно разиграване при собствен сервис и логично загуби сета след 2:7.

На старта на заключителната трета част Колшрайбер дори поведе с ранен пробив, но отговорът на “Ел Торо” бе светкавичен и след серия от четири поредни гейма в своя полза той на практика си подсигури крайния успех.

Така за влизане на четвъртфиналите Рафаел Надал ще се изправи срещу друг германец – преминалия през ситото на квалификациите Денис Гремелмайер, който по-рано днес отстрани Потито Стараче с 6/3, 6/2.

Статистиката от двубоя:

Надал

Колшрайбер

74

1-ви сервис %

64

7

Асове

6

0

Двойни грешки

1

 4/12

Възможности за пробив

 2/4

 103/190

Общо спечелени точки

 87/190

 

Времетраене: 2.33 ч.