Григор Димитров отстъпи с 1:2 сета пред Томаш Бердих, в отделните части 4/6, 7/6, 3/6  в мач от надпреварата за Хопмън къп, която се провежда в австралийския град Пърт и така България вече губи с 0:2 от тима на Чехия.

Двубоят между първите две ракети при мъжете започна със солиден сервис гейм за българина, но за съжаление Димитров допусна пробив при второто си подаване, който в последствие се оказа решаващ за изхода на сета.

Във втората част Григор понатисна значително повече световния номер 6, търпеливо изчака своя момент и в осмия гейм стигна до така желания пробив, който му позволи да сервира за сета при 5/3.

Точно в този момент обаче се появи позната слабост у нашия тенисист, която неведнъж го е спъвала във възловите ситуации и му е коствала не една и две победи.

Вместо да довърши започнатото Григор стартира решителния сервис гейм с двойна и непредизвикана грешка, след което за състезател от класата на Бердих не бе трудно да върне пробива и да остане в сета.

Радващото в този момент бе, че Гришо не загуби присъствие на духа и не се поддаде на излишни емоции, спечели подаването си в единадесетия гейм (за 6/5) и си подсигури участие в тайбрека.

Тук вече за Димитров може да говорим само със суперлативи, след като първата ни ракета отрази два мачбола, а при 9:9 стигна до минипробив, след който успешно сервира за изравняване на резултата.

Заключителната трета част започна отново с изключително динамична и оспорвана игра, но в четвъртия гейм Бердих се възползва от моментната загуба на концентрация на българина, стигна до пробив за 3/1, а след това просто удържа подаванията си и затвори мача след два часа и 5 минути игра.

Така на практика България загуби първия си сблъсък в тазгодишното издание на неофициалното световно първенство по тенис за смесени отбори и последният мач на двойки с тима на Чехия, който ще се играе по-късно днес, ще е само за статистиката.

Статистиката от двубоя:

Димитров

Бердих

73

1-ви сервис %

65

92

2-ри сервис %

97

14

Асове

14

2

Двойни грешки

1

1

Реализирани пробиви

3

Времетраене: 2.05 ч.