България започна със загуба участието си в неофициалното световно първенство по тенис за смесени отбори – Хопмън къп, което по традиция се провежда в Пърт (Австралия).

Нашите двама най-добри тенисисти в момента Цвети Пиронкова и Григор Димитров получиха покани за пръв път да участват в престижната надпревара, като жребият им отреди да са в една група с поставения под номер 1 тим на Чехия, миналогодишните носители на трофея от САЩ и отбора на Дания, в който е лидерката в световната ранглиста Каролине Возняцки.

В първия сблъсък от нашата група, завършил преди броени минути, Цвети Пиронкова допусна загуба с 0:2 сета от звездата на чешкия отбор Петра Квитова, в отделните части 4/6, 2/6.

Като цяло пловдивчанката изигра един не лош двубой, но Квитова демонстрира, че се намира в оптимална спортна форма и се възползва от всяка предоставена й възможност на корта.

Мачът започна с ранен пробив за шампионката от Уимбълдън, но в осмия гейм Цвети заличи пасива си, изравнявайки за 4/4. За съжаление още в ответния гейм българката отново загуби подаването си, след което чехкинята успя да затвори сета в своя полза.

Във втората част интрига имаше само до 2/2, след което инициативата премина почти изцяло на страната на Квитова, която с убийствени удари от основната линия и великолепен сервис без проблеми спечели четири поредни гейма и затвори мача след час и 15 минути игра.

Така Чехия поведе с 1:0, а след броени минути на корта ще излязат Григор Димитров и Томаш Бердих, като евентуална победа на чеха ще им осигури и крайния успех в двубоя.

Класирането в групите до момента:

                             Група А:

 

отбор

победи

загуби

мачове

сетове

1.

Чехия

1

0

 1:0

 2-0

2.

САЩ

0

0

 0:0

0-0

3.

Дания

0

0

 0:0

0-0

4.

БЪЛГАРИЯ

0

1

 0:1

0-2

                            Група В:

 

отбор

победи

загуби

мачове

сетове

1.

Франция

1

0

 2:1

 5-2

2.

Испания

1

0

 2:1

 5-4

3.

Австралия

0

1

 1:2

 4-5

4.

Китай

0

1

 1:2

 2-5