Германия победи като гост Турция с 3:1. Това бе 50-а победа за Йоахим Льов като треньор на отбора, който отдавна се класира за Евро 2012.

Така германците продължават удивителната си серия – 9 победи в 9 мача в групата за Евро 2012. При победа над Белгия на свой терен във вторник за първи път Германия ще е спечелила всички мачове в дадена група.

Пред френетичната публика на стадион „Ататюрк” двата отбора спретнаха първокласен футболен спектакъл.

Голямата въпросителна в състава на гостите бе дали Месут Йозил ще играе. Халфът в крайна сметка не попадна в групата заради контузията си в ахилеса, давайки хляб на турските медии, подозиращи го в симулация. Извън групата остана и Миро Клозе, който също е с травма.

Срещата започна с вихрено темпо, прието и от двата отбора. Още в 5-ата минута капитанът на домакините Алтънтоп изскочи фронтално сам срещу вратаря, но Нойер успя някак си с лявата ръка да спаси фамозно сигурния гол.

Последваха силни акции на германците. Пробив и центриране на Лам отляво останаха без завършващ удар, после Марио Гомес претендира за пресилена дузпа.

Борбата се водеше най-вече в центъра на терена, където Гуус Хидинк бе хвърлил трима души, които не допускаха германците при многоходовите си акции да стигат до пеналтерията. Отборът на Льов атакуваше, домакините предимно се отбраняваха.

В 29-ата минута обаче турците имаха нов шанс за гол, когато след добра атака топката стигна Селджук Инан. Той обаче пропиля положението като стреля близо до точката на дузпата нескопосано в аут, а после заблъска земята от яд.

Германия видимо бе по-силният отбор и в 35-ата минута заслужено поведе. Нойер хвърли силно надясно към Мюлер, той от своя страна с великолепен далечен пас подаде на Гомес. Нападателят финтира пазача си Гьокан и с мощен удар по диагонала откри – 0:1.

Две минути след това при почти идентичен развой на атаката Мюлер за малко да вкара втори гол, но ударът му мина над горната греда. Шут на Швайнщайгер отиде също там. Попадението явно дообърка турските футболисти и до почивката те не сътвориха абсолютно нищо.

Бързата игра се запази и през второто полувреме. Турците много се стараеха, но видимо отстъпваха в класата на германския тим. В 55-ата и 57-ата минута гостите можеха да вкарат и втори гол, но първо Демирел изби удар на Гомес, а после шутът на Мюлер мина на милиметри от гредата.

В 64-ата минута влезлият като смяна Андре Шюрле пробва рефлекса на Демирел. Две минути след това тоталният натиск на германците се увенча с успех – след хвърляне на Нойер Гьотце напредна, даде успореден на наказателното поле пас и с добре насочен удар Томас Мюлер направи 0:2.

Германците продължиха да нападат, Шюрле можеше да вкара трети гол, по вратарят спаси удара. Мачът бе решен, турците не правеха абсолютно нищо.

В 80-ата минута обаче груба грешка в германската защита върна турците в мача. Гьонюл бе оставен от Лам да центрира отдясно по атаката, а Хакан Балта бе оставен съвсем непокрит и със силен удар вкара – 1:2.

Турците се надяваха на щурм, но него го направиха германците. При бърза контраатака Шюрле пропусна чисто положение. В 84-ата минута пък удар на Кедира рикошира в корнер, вместо в мрежата. Минута след това съдията даде дузпа за събаряне на Мюлер и Швайнщайгер беше точен – 3:1 за Германия.

Така преди последния кръг в групата Турция загуби второто си място и трябва да чака във вторник германците да победят Белгия, за да може да си върнe мястото "под слънцето".

Турция – Германия 1:3

0:1 Гомес (35)

0:2 Мюлер (66)

1:2 Хакан Балта (80)

1:3 Швайнщайгер (86-дузпа)

Турция: Демирел, Гьокхан Гьонул, Четин, Коркмаз, Хакан Балта, Аурелио, Инан (46-Тьоре), Хамит Алтънтоп, Туран (70-Казим), Сариоглу, Илмаз

Германия: Нойер, Боатенг (74-Хьоведес), Мертезакер, Бадщубер, Лам, Кедира, Швайнщайгер, Подолски (60-Шюрле), Гьотце (90-Ройс), Мюлер, Гомес