Един от най-авторитетните френски съдии Жером Брисар беше назначен от УЕФА за втората от октомврийските срещи на българския национален отбор – гостуването във вторник на Северна Ирландия.

Мачът на стадион Уиндзър Парк на 15-и октомври от 21:45 часа и е от четвъртия кръг на Лига С, група 3 на турнира Лига на Нациите.

Помощници на Брисар ще бъдат Бенжамен Паже и Алекси Оже, а четвърти съдия ще бъде техният сънародник Матийо Вернис. Отговорниците за системата за видеоповторения (ВАР) също са французи. Главен съдия на ВАР е Ерик Вателие, а негов асистент – Бастиен Дешепи.

Делегат на УЕФА ще бъде Александер Грубер (Австрия), а съдийски наблюдател – Михал Бенеш (Чехия).

За българската публика той е съвсем познат, тъй като ръководи мача от турнира Лига Европа между Лудогорец (Разград) и Славия (Прага, Чехия), завършил 0:2 на 25-и септември.

Жером Брисар е от категория 1 на УЕФА, на Евро 2020 беше в групата на реферите, които бяха използвани само за системата ВАР. На 38 години е, роден и живее в Шатобриан, а от 2017-а година свири мачове във френския елит Лига 1. Година по-късно дебютира в международния футбол на мача Марибор (Словения) – Партизани (Тирана, Албания) от квалификациите в Лига Еврапа. На финала на Шампионската лига през 2022-а година между Ливърпул (Англия) и Реал (Мадрид) е главен отговорник за ВАР. Иначе е ръководил мачове и от първенствата на Швейцария и Гърция по покана на съответните федерации.

България и Северна Ирландия влизат във втората среща по между си след два еднакви резултата. Българите направиха 0:0 у дома с Люксембург, а британците завършиха по същия начин в Унгария срещу Беларус.