Грузия, който поднесе сензацията и се класира за преките елиминация като абсолютен дебютант на Европейско първенство след успех над Португалия (2:0), "ще се бори до последната минута". Това обеща селекционерът Вили Саньол.

"Когато сте част от "малките" отбори, знаете, че няма какво да губите. Единственото неща, което казах преди първенството, е, че независимо какво се случи, не бива да имаме съжаление след края", каза французинът на пресконференцията си.

"Като аутсайдер нямаме никакво тежест върху раменете си. Трудно е, когато си Франция, Англия, Испания, Португалия. Имаш напрежение, защото хората очакваш да спечелиш. Това, което искаме да сторим, е да направим грузинците горди и мисля, че го свършихме", радостен е треньорът.

При първото си участие на голям турнир Грузия завърши сред четирите най-добри трети отбори в групата.

Саньол не си спомня каква реч е държал в съблекалнята преди мача с Португалия. "Мисля, че посланието ми беше: "Играйте футбол, бъдете дисциплинирани, когато имате топката, действайте просто". На някои играчи дори казах: "Спомнете си, че когато сте били на 16, 17 или 18 години, сте играли без напрежение. Направете точно това". Мисля, че се справиха брилянтно, отвъд всякакви очаквания" сигурен е Саньол.

Зад звездите Хвича Кварацхелия и Жорж Микотадзе отборът на Грузия е изгладен от млади играчи, които са основни в отбори и първенства от втора ръка. "Нашата резервна скамейка може би не е най-вълнуващата, но по отношение на човешки качества съм много доволен", потвърди треньорът, който е бивш защитник на Байерн Мюнхен и националния тим на Франция.

Неговият тим ще играе срещу Испания в осминафиналите. "Приемаме нещата, както дойдат. Испания може би е най-силният отбор в първата фаза, но е сигурно, че ще се борим до последната минута", обеща Вили Саньол. 

Снимка: БГНЕС