Грузия направи истински подвиг като взе първата си победа на голям турнир и си осигури класиране на осминафиналите на Евро 2024. Грузинците надвиха 2:0 Португалия и с 4 точки завършиха на третото място в своята група Е, но продължават напред като един от четирите най-добри трети отбора.

Голове на Хвича Кварацхелия и Георгес Микаутадзе от дузпа донесоха успеха на грузинците. На осминафиналите Грузия ще играе срещу Испания. Мачът е в Кьолн на 30-и юни. Португалия остана на първото място в групата в крайното класиране и ще играе със Словения.

Треньорът на Мореплавателите Роберто Мартинес направи 8 промени в състава, след като Португалия си осигури първото място с 2 победи в първите два мача. Кристиано Роналдо, Жоао Палиня и Диого Коща бяха единствените, които запазиха местата си.

Вили Саньол направи 4 промени в състава, който завърши наравно с Чехия в миналия двубой.

Началото бе експлозивно. След само 91 секунди Грузия поведе. Грешка на португалците в средата на терена позволи на Микаутадзе да овладее топката и да изведе Кварацхелия отляво. Звездата на Наполи не се бави и с мощен удар с левия крак по диагонала откри. Първи гол за Хвича Кварацхелия на голям турнир.

Роналдо опита първия си удар в 16-ата минута. Стреля със 130 км. в час от фаул, но право във вратаря Мамардашвили. До почивката Роналдо имаше още един шанс, но тогава удара му бе блокиран от защитник. Капитанът на Португалия получи жълт картон, след като бе дръпнат за фланелката и падна, искайки дузпа. Съдията му показа картон. Имаше отново картон за симулация на играч на Португалия – този път Франсиско Консейсао. В предишните 2 мача картони за симулация получи Рафа Леао и бе наказан за този двубой.

В края на полувремето имаше още две добри положения за Грузия, а Португарлия имаше 75% контрол на топката и около 10 удара.

След паузата пропуските на Португалия продължиха. Ронадо изпусна от 5 метра, като удара му бе блокиран от защитник. И точно, когато изглеждаше, че Мореплавателите са близо до равенството, Грузия получи дузпа.

Инасио Силва удари по глезена Лохошвили и макар рефера да не отсъди нищо, от ВАР го извикаха на монитора. Резултатът бе дузпа за Грузия. Микаутадзе бе точен от бялата точка за 2:0.

Така грузинският нападател на Олимпик Лион се превърна в голмайстор на турнира след груповата фаза. Той има 3 попадения, като вкара във всеки мач. Освен това добави и една асистенция (за Кварацхелия днес), така че е участвал във всички 4 гола на Грузия до момента.

Лошият ден за Роналдо продължи, защото звездата бе сменена в 65-ата минута. Капитанът се ядоса и опита да изрита нещо край тъчлинията. За първи път от 11 участия на големи състезания (световни и европейски), Роналдо не вкарва гол в груповата фаза.

Грузинците имаха още положения на контраатака. Шакветадзе пропусна, а после и Кварацхелия не беше точен. Грузия обаче направи достатъчно и влезе в историята.