Подобно на Англия и Франция, достигането на Нидерландия до 1/2-финалите на Евро 2024 е триумф на съдържанието над стила. Това е горчив хап за преглъщане в дома на Тоталния футбол, но също така се приема, че това поколение не е благословено с изобилна креативност. Феновете обаче изглежда се забавляват в Германия.

Оранжевите редици, скачащи от едната страна към другата в унисон със стар парти хит Links Rechts (б.р. – ляво дясно в превод) от група, наречена Snollebollekes, създават наистина възхитителна атмосфера. „Песента е много популярна тук, в Германия, и сега целият отбор я знае“, каза Стефан де Врай, след като вкара първия си международен гол от почти десетилетие в Берлин при 1/4-финалната победа срещу Турция.

Лалетата може и да не галят окото, но отбелязаха 9 гола – само Германия и Испания са с повече на турнира. Коуди Гакпо е с 3 и му беше отменен четвърти, който щеше да му даде лидерската позиция в битката за „Златната обувка“. Ключът към успехите на този отбор на Нидерландия обаче е в другия край на терена. Роналд Куман започна втория си мандат начело през 2023-та с обещание да се върне към класическата система 4-3-3, върху която са установени футболните философии на Кройфизма.

Защитата пред вратаря на Брайтън Барт Вербрюген е доста спокойна. Нейтън Аке на левия бек компенсира Дензъл Думфрис, който има свободата да буйства в предни позиции отдясно, така че формата на отбора се измества с трима централни защитници, когато владее топката, както е модерно. Химията между капитана Върджил ван Дайк и Де Врай в сърцето на отбраната означава, че няма място за трансферната цел на Манчестър Юнайтед Матайс де Лихт или за бранителя на Тотнъм Мики ван де Вен.

Може да им липсва пъргавина в предни позиции, но има изобилие от възможности отзад и техният манталитет получава сериозни похвали. Сякаш нидерландците могат да се освобождават от веригите на очакванията да играят определена марка футбол.

Загубата на полузащитника на Барселона Френки де Йонг в навечерието на турнира лиши Куман от неговия плеймейкър. Без него специалистът търси баланс в средата на терена – отново паралели с Англия. Той пробва различни играчи и се спря на Йерди Схаутенс и Тиджани Райндерс, а пред тях срещу Турция оперираше Шави Симонс.

Без Де Йонг, насочващ играта и подаващ пасове, Мемфис Депай е по-малко ефективен като централен нападател, отбелязвайки само веднъж – при поражението с 2:3 от Австрия в груповата фаза. Лалетата изглеждат доста по-опасни при центриранията, като връзката между Думфрис и Гакпо е силна още от времето им, което прекараха заедно в ПСВ Айндховен.

Депай е несменяем титуляр дотук на турнира, но има лоби Ваут Вегхорст да започне срещу Англия. Той отбеляза победния гол срещу Полша и собственоръчно обърна 1/4-финала срещу Турция, след като влезе от резервната скамейка и осигури централна точка за свободния атакуващ дух на Куман.

„Кошмарно е да играеш срещу него. Много е силен и досаден. Бори се за всяка топка, бяга и никога не се предава. За нас той е голямо предимство. С Вегхорст на терена получаваме повече битка в наказателното поле, печелят се повече втори топки и се създава повече хаос в редиците на съперника“, каза Нейтън Аке.

Друг ключов момент преди битката на Нидерландия с Англия е, че хората на Роналд Куман все още не са играли продължения на Евро 2024. На 1/8-финалите те преодоляха Румъния с 3:0, а след това се справиха с Турция (2:1) благодарение на добрите спасявания на Вербрюген.

Райндерс е изминал най-много километри за лалетата – 49,4 за 408 изиграни минути. Това е с 14,5 км по-малко от Деклан Райс, но той има 510 минути на терена. Всъщност общо 7 играчи на Трите лъва са пробягали повече километри от халфа на Милан, а продълженията се превърнаха в нещо като навик за Англия на този турнир.

Мат БАРЛОУ, Daily Mail