Треньорът на Нидерландия Роналд Куман заяви, че отборът му е доказал, че има "голямо сърце", след като е успял да победи Турция с 2:1 в събота и да достигне до полуфиналите на Евро 2024.

Два гола в рамките на седем минути помогнаха на нидерландците да победят Турция в напрегнат четвъртфинален сблъсък в Берлин и да си осигурят среща с Англия на 10 юли.

"Мисля, че за цялата нация това е нещо специално, ние сме малка нация, а сме на полуфинал с Англия, Франция и Испания и сме наистина горди", каза Куман пред репортери.

"Тази вечер трябваше да страдаме, но така е по време на цялото първенство - момчетата дадоха всичко от себе си, беше наистина емоционален мач. Имахме голямо сърце - понякога ни критикуват за това, че нямаме такова в сравнение с други нации, (но) играчите показаха голямо сърце тази вечер".

Феновете на Турция доминираха по трибуните, предвид голямата им диаспора в Германия, но нидерландците оцеляха от сигналните ракети и пронизителните свирки и не се провалиха.

"Трябваше да страдаме - голям успех е, че можем да играем на полуфинал", добави Куман.

"Тази вечер видяхте, че няма малки нации, трябва да се бориш и да играеш добре, във всеки мач има трудни моменти, независимо кой е съперникът ти", добави той. “Полуфиналът с Англия? Те разполагат с много добри футболисти, но същото важи и за нас. Дортмунд е по-близо до Нидерландия, може би и това ще има значение. Никой не очакваше от нас да стигнем дотук. Още не сме се срещали с най-силните, но се надявам да ни предстоят два мача до края на турнира”, пожела си бившият защитник./БГНЕС