Галерия

Нидерландия се класира за 1/4-финалите на Евро 2024, след като разби с 3:0 Румъния.

Коди Гакпо откри резултата на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен в 20-ата минута, а в 83-ата Дониел Мален сложи точка на спора. Дълбоко в добавеното време отново Мален се разписа, за да оформи крайния резултат.

Успехът за"Лалетата" можеше и да е още по-разгромен, след като тотално надиграха северните ни съседи, но пропуските пред Флорин Ница се редуваха един след друг.

С изключение на първия четвърт час игра, румънците не изиграха най-добрия си мач и за всички 90 минути не създадоха нито едно 100%-во голово положение.

В спор за място на 1/2-финалите Нидерландия ще срещне Австрия или Турция, които се изправят помежду си след малко.


Румъния започна мача по-активно, залагаше на дълбока преса, чак в наказателното поле на Барт Вербруген, но не стигаше до удари и опасни положения. Първият точен шут в мача отправи Шави Симонс в 6-ата минута, но право в ръцете на Флорин Ница.

Постепенно Нидерландия вдигна темпото и пое контрол над срещата. Сигналната лампа за северните ни съседи светна в 11-ата минута, когато Мемфис Депай беше изведен на прекрасна позиция, но Ница спаси изстрела му, впоследствие беше маркирана и засада.

Така се стигна до 20-ата минута, когато "Лалетата" поведоха. Коди Гакпо проби с чудесен рейд и навлезе в наказателното поле. Крилото на Ливърпул мигновено смени посоката и стреля към близкия ъгъл, с което матира Ница за 1:0!

После непокритият Стефан де Фрай засече с глава на далечната греда, но сантиметри го разделиха от гол. След малко повече от половин час игра хората на Роналд Куман отново се разминаха с втори гол.

Дензъл Дъмфрис беше изведен зад защитата и центрира успоредно на голлинията. Депай само чакаше да бутне топката във вратата, но Раду Драгушин с перфектна намеса, стил Фабио Канаваро, изчисти.

До края на полувремето Нидерландия имаше тотален контрол над мача, Симонс не успя да вкара от чиста позиция до точката за дузпата и сигналът за край на     полувремето спаси падналите в нокдаун румънци от нокаут.

След почивката хората на Куман продължиха да доминират и Тижани Райндерс и Депай можеха да удвоят преднината за родината си, но румънците оцеляха.  В 57-ата минута халфът на Милан шутира от дистанция, но този път в аут.

В 58-ата минута Румъния отново остана в мача. Върджил ван Дайк засече с глава центриране от корнер и този път страничната греда помогна на Ница и компания. В 64-ата минута гол на Гакпо правилно беше отменен за засада, а после хубаво изпълнение по земя на Депай от фаул премина в опасна близост от целта.

В 73-ата минута Мики ван де Вен също пропусна да сложи точка на спора. Той беше изведен в наказателното поле и потърси далечния ъгъл, но сантиметри го разделиха от гола. После Депай и Гакпо отново пропуснаха да вкарат гол, но това стори Дониел Мален в 83-ата минута. Гакпо проби буквално до аутлинията и подаде към нападателя, който завърши от близко разстояние с лекота за 2:0!

Дълбоко в добавеното време Мален оформи крайния резултат след чудесна контра.

Румъния – Нидерландия 0:3

Голмайстори: 0:1 Гакпо (20), 0:2 Мален (83, 90)

Румъния: Ница, Рациу, Драгушин, Бурка, Могош (38-Раковитан), Мариус Марин, Ман, Станчу (88-Олару), Разван Марин (72-Чикалдау), Хаджи (72-Алибек), Драгуш (72-Михайла)
Селекционер: Едуард Йорданеску

Нидерландия: Вербруген, Аке (69-Ван де Вен), Ван Дайк, Де Фрай, Дъмфрис, Райндерс, Схаутен (69-Схаутен), Симонс, Гакпо (84-Вегхорст), Депай (90-Блинд), Бергвайн (46-Мален)
Селекционер: Роналд Куман

Стадион: "Алианц Арена"
Съдия: Феликс Цвайер
Жълти картони: Марин (Румъния), Дъмфрис (Нидерландия)