Облаците и задушното летище Малпенза бяха фон на мрачното завръщане на адзурите. Ден след отпадането срещу Швейцария националният отбор на Спалети се завърна у дома от Германия с наведени глави. Много малко фенове на летището, в атмосфера, която цял живот е далеч от случилото се преди три години, след триумфа на "Уембли" срещу Англия. Само мрачни лица и тъжни очи. Това е описанието на провала.

Денят след поражението от Швейцария в осминафиналите на Евро 2024 беше белязан от меланхолична рутина. Сутринта се състоя съвместната пресконференция на президента на федерацията  Габриеле Гравина и треньора Спалети. Заедно с приемането на вината те потвърдиха желанието да се гледа напред и да не се отказва от проекта, който сега се проектира към Световното първенство през 2026 г. След това подготовка и отпътуване от летището в Дортмунд след 16:00 ч. После тихо спиране на Малпенза около 18:30 ч., като няколко играчи слязоха от самолета. Малко след това следва ново отпътуване за Рим. Отчаяно завръщане, далеч от банята на тълпата, с хорà и знамена, запазени за адзурите при пристигането им в Германия. Преди три седмици, със съвсем различни очаквания.

Начело на делегацията на Адзурите Джанлуиджи Буфон бе първи, а след това и играчите. Тук бяха Киеза, Буонджорно, Бастони, Димарко, Ретеги, Гати, Мерет, Викарио, Фаджоли, Беланова, Камбиазо и Распадори. Много малкото фенове застанаха пред вратата, след като чуха новината за завръщането на националния отбор от присъстващите репортери. Беше отчетено цивилизовано отношение и никакви протести, като няколко деца се приближиха до играчите за няколко селфита. Единственият, който се изказа, беше Буфон.

"Не успяхме да стартираме, както очаквахме и се надявахме. Сега гледаме към класирането за Световното първенство, което е минимумът за Италия. Трябва обаче да направим убедителни стъпки в сравнение с последните години. Липсва ли талант на този национален отбор? Не мисля, че е така".