Познатите съперници Швейцария и Италия откриват осминафиналите на Евро 2024. В събота на „Олимпиящадион“ от 19:00 часа кръстоносци и адзури влизат в спор, който трябва да излъчи съперника на победителя от Англия – Словакия. Добрите съседи са на двата полюса във футбола. Италианците са четирикратни световни шампиони и двукратни европейски, в това число и актуални носители на Сребърната амфора. Докато швейцарците никога не са преодолявали четвъртфиналите на мондиали и турнири на Стария континент. История обаче не играе и в Берлин шансовете са равни. Нещо повече – с представянето си до момента кръстоносците изобщо няма да са в позицията на респектирания малък съсед…

Италианци и швейцарците отдавна имат близки връзки и история, споделят граница, а италианският е един от официалните езици в конфедерацията. Всичко това обаче ще бъде забравено за около два часа в Берлин. Италия и Швейцария са се срещали 61 пъти, най-честият съперник за всяка страна. И докато кръстоносците могат да се похвалят само с 8 победи, последната през 1993-та с 1:0 в световна квалификация, те впечатлиха повече по германските терени. Тимът докосна първото място в група А, преди да допусне изравнителен гол в добавеното време срещу домакина Германия (1:1). Това представяне недвусмислено показа, че хората на Мурат Якин не се страхуват от никого на този турнир.

Италия пък се нуждаеше от късен гол, за да измъкне 1:1 срещу Хърватска и да продължи напред. С оглед развитието в останалите групи, ако Дзакани не бе изравнил, то в момента адзурите щяха да са във ваканция… Защитаващият титлата си шампион не успя да впечатли, за разлика от Евро 2020, когато премина с лекота през груповата фаза и победи категорично с 3:0 швейцарците. Скуадрата обаче има уникалната способност, особено когато никой не я слага в сметките, да се преобразява в хода на турнира. Най-ярките примери са спечелените световни титли през 1982-ра и 2006-та. В момента тимът на Лучано Спалети не разполага с достатъчно ярки личности за подобен подвиг, но адзурите не бива да се отписват с лека ръка.

Болоня беше приятната изненада през последния сезон в Серия А, като отборът завърши пети и си осигури дебютно участие в Шампионската лига. Трима футболисти на червено-сините се очаква да започнат на „Олимпиащадион“, при това за Швейцария. Това са халфовете Мишел Ебишер и Ремо Фройлер, както и крилото Дан Ндойе. Футболист от Болоня е най-силно представящият се полеви играч при адзурите, но за съжаление, Спалети ще трябва да се лиши от защитника Рикардо Калафиори, който е наказан за натрупани жълти картони. По същата причина при часовникарите ще липсва бранителят Силван Видмер. Общо деветима са застрашени да пропуснат евентуалния четвъртфинал при официално предупреждение – Фройлер, Сиеро, Джака, Ндойе и Родригес от Швейцария, Донарума, Кристанте, Пелегрини и Фаджоли от Италия.

Очакванията при адзурите са, че подредбата ще бъде 3-4-2-1, а на мястото на Калафиори ще започне Джанлука Манчини от Рома. Въпреки неубедителните си изяви Ди Лоренцо и Жоржиньо пак ще са титуляри. Скамака се завръща на върха на атаката, зад него ще действа Киеза, а за другата позиция ще се избира между Пелегрини и Фратези.

Няма да е изненада, ако в Берлин се стигне до изпълнения на дузпи. Според „Кориере дело спорт“ Спалети е определил петимата. Любопитното е, че сред тях е Жоржиньо, който пропусна два пъти от бялата точка именно срещу Швейцария в последните световни квалификации. Останалите изпълнители са Скамака, Ретеги, Димарко и Барела.

Юлиян Димитров, в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС