Италия може да не е слагана сред фаворитите за спечелване на Евро 2024, но има за какво да се гордее след груповата фаза на турнира. Четирима треньори от Италия изведоха отборите си до елиминациите. Нещо, което не се е случвало никога в историята на световни или европейски първенства. Италия постави рекорд с петима селекционери на турнира в Германия - Лучано Спалети, Джузепе Роси, Франческо Калцона, Доменико Тедеско и Винченцо Монтела. До сега не е имало повече от трима треньори от една нация на еврофинали.

От петимата, само Джузепе Роси и Унгария се прибират у дома след груповата фаза. Напред продължиха Италия (Спалети), Турция (Монтела), Белгия (Тедеско) и Словакия (Калцона).

В историята на световните и европейски първенства никога не е имало повече от трима треньори от една нация в елиминациите. По трима имаше 3 пъти в историята и то все на световни първенства. Два пъти го направиха аржентинци.

През 2010 г. Марсело Биелса, Тата Мартино и Диего Марадона продължиха към елиминациите на първенството в ЮАР. Другите два случая са от 2014 г. Тогава имаше трима аржентинци (Сампаоли, Сабела, Пекерман) и трима германци (Клинсман, Хицфелд, Льов)  в елиминациите. Италия обаче надмина всички рекорди този път.