"Роберто вижда магистрала там, където другите виждат път", казваше незабравимият Вуядин Босков, за да подчертае визионерските качества на своя номер 10 Манчини, който трупаше асистенции в неразгадаеми за защитниците коридори. Лучано Спалети, наследникът на Манчо на скамейката на адзурите, беше скромен полузащитник без визия, но сега, като треньор, усеща магистрала там, където беше обявен минимален път.

Прогнозата за пътя на адзурите, приписваща победа на фаворитите на хартия, в светлината на второто място в група В,  отреди Швейцария на осминафинал, евентуално Англия на четвъртфиналите и Франция на полуфиналите, а след това, най-вероятно, Испания или Германия на финала. Това беше в деня, когато Матия Дзакани вкара онзи гол за 1:1 с Хърватия. Изглеждаше, като Хималаи, които трябва да се изкачат с мокасини.

Вместо това Франция, финалист на последното световно първенство, неочаквано отстъпи първото място в групата на Австрия и отиде в другия поток, където вече бивакуваха Германия, Испания и Португалия. А вчера съдбата засмука и Белгия на Лукаку, завършила зад Румъния и обречена на осминафинал с Франция на Мбапе.

И така в половината на Италия останаха само Англия и Нидерландия от сериозните сили в европейския футбол.А и двата отбора имат проблеми в представянето си в Германия.

На мястото на планирания път е магистрала А2, която води от Дортмунд до Берлин. И италианците вече мечтаят за финала. "Гадзета дело спорт" написа "Късмет за Италия. Пътят към финала е възможен. Вярвай, Италия". Защото преди да поемете по магистралата, трябва да преминете през един много сложен пункт за събиране на пътни такси: Швейцария.

На европейското първенство преди три години, Италия разби този противник с лекота, с два гола на Локатели. Но от тогава отборът на Мурат Якин си отмъсти, като изхвърли Адзурите в квалификациите за Световното първенство в Катар. В събота в Берлин ще се води битка. Италия ще трябва да заслужи билета си, за да се качи на магистралата.