От "Зона Чезарини" до "Зона Дзакани". Голове, отбелязани в разгара на продължението на мачовете, които са предназначени да останат в италианската история. Голът на крилото на Лацио снощи срещу Хърватия осигури на адзурите второто място в групата на Евро2024, което гарантира на Донарума и компания класиране напред. Изстрадан и преследван до последната минута, този гол, отбелязан от Дзакани, влиза с право в списъка на най-емблематичните голове в края на националния. Някои от тях носят прочути подписи, като тези на Тоти и Дел Пиеро.

Изминаха почти 93 години от онзи знаменит 13 декември. Италия се изправя срещу Унгария в турнира за Международната купа и в 90-ата минута резултатът е равен - 2:2. Централен нападател на националния отбор на Италия е Ренато Чезарини, наполовина италианец, наполовина аржентинец, който вече се беше прочул с Ювентус, като майстор на головете в последните минути. В онзи мач той доказа, че е експерт в областта, повтаряйки се с мощен удар, който влезе в десния ъгъл на вратаря: 3-2. Дори нямаше време да върне топката в средата на терена - разказва по-късно Чезарини в едно интервю. Именно на негово име в Италия се слагат под общ знаменател головете в добавеното време - "Зона Чезарини".

Прескачаме много време до 1994 г., когато Баджо вкара два последователни гола на Италия в края на мача. Протагонист на груповата фаза под очакванията, Божествената опашка подпечата равенството 1:1 в осминафинала срещу Нигерия в 89-ата минута. Неговият гол позволи на адзурите да стигнат до продължения и да обърнат мача, отново благодарение на Баджо. След като по този начин Италия се класира за четвъртфиналите, националният отбор на Саки се изправи срещу Испания: в 88-ата мин резултатът беше 1:1. Тогава Роби се развихри и Италия полетя към полуфиналите.

С течение на годините "Зона Чезарини" означава и голове, отбелязани след 80-ата минута. По-редки обаче са головете, отбелязани в добавеното време. Такъв е случая с Тоти през 2006. На осминафиналите срещу Австралия отборът на Липи преминава напред благодарение на дузпа, вкарана от Гросо и реализирана от Тоти в 95-ата минута. Една болезнена - но много важна - стъпка към крайния триумф.

Също така по време на Световното първенство в Германия другият плеймейкър на Адзурите се разписа с гол, който снощи се върна в съзнанието на всички италианци. Канаваро и съотборниците му играят с германците на полуфинала и при резултат 0:0 Липи вкарва Алекс Дел Пиеро в допълнителното време. Капитанът на Юве изпълни ъглов удар, след който Гросо вкара за 1:0, а в 121-ата минута, при контраатака, Дел Пиеро затвори сметките с удар, подобен на този на Дзакани.