Матия Дзакани признава, че изравнителният гол на Италия в последния мач с Хърватия му е напомнил за гола на Алесандро Дел Пиеро на полуфинала на Световното първенство през 2006 г. Тогава в Дортмунд Алекс влезе от пейката и вкара един от головете в продълженията за успеха на Скуадра Адзура с 2:0 над Германия. Вчера Дзакани влезе от пейката и изравни в 98-ата минута за крайното 1:1 с Хърватия, което прати италианците на осминафиналите. "Дел Пиеро беше моят идол, имах негов плакат като дете", призна нападателят на Лацио.

Крилото на Лацио дори не знаеше дали ще попадне в окончателния състав, който заминава за Германия за Евро 2024, но се оказа абсолютно решителен с гола за равенството 1:1 с Хърватия. Невероятно, но това беше първият му гол за националния тим.

"Много образи минаха през ума ми. Беше неописуема емоция, беше важно, че се класирахме като втори и съм много щастлив", заяви Дзакани пред Sky Sport Italia. "Честно казано, дори не бях разбрал, че това беше последният удар в мача. Когато топката стигна до мен, а тя беше подадена наистина добре от Калафиори, не се замислих, просто стрелях. Тръгнах да тичам и след това се озовах на земята под всички! Те ме съсипаха."

Това върна много спомени на феновете на Италия, тъй като много приличаше на гола на Дел Пиеро, отбелязан в полуфинала на Световното първенство през 2006 г. срещу Германия в допълнителното време.

"Дел Пиеро винаги е бил мой идол, като дете имах негов плакат на стената си. Преди да заминем за Германия, Дел Пиеро се срещна с нас в лагера, след това успяхме да си поговорим и чрез Instagram и беше толкова вълнуващо. Надявам се, че той ще ми пише и тази вечер!"

Само за да увенчае още по-невероятния период за Дзакани, той скоро ще стане и баща. Този гол означава, че Италия ще се изправи срещу Швейцария на осминафинал в Берлин на 29-и юни.