Селекционерът на Италия Лучано Спалети се нахвърли върху критиците, след като отборът му направи равенство 1:1 с Хърватия. Само блестящият победен гол в 98-ата минута на крилото на Лацио Матиа Дзакани изпрати Италия на второ място от група В след Испания, оставяйки Хърватия на трето място и на ръба на елиминацията.

В първия си мач Италия измъкна победа с 2:1 над Албания, а след това бе надиграна от Испания с 1:0.

"Всички се опитват да ни изхвърлят от турнира", каза Спалети пред репортери, след като отборът му измъкна късното равенство.

"Ако се страхувах, щях да върша друга работа. Няма смисъл да се страхуваме. Не искам да се притеснявам повече, отколкото трябва, или да се натоварвам с допълнително напрежение, което хората стоварват върху раменете ми. Има ядове от всички страни и аз си инжектирам тази отрова, ако не е така".

Спалети също така разкритикува играчите, които потенциално пускат информация в медиите, като преди мача излезе новината, че Италия ще се подреди във формация 3-5-2.

"Това е слабост на тези, които си позволяват да изнасят информация", заяви разяреният Спалети:

"Ако има хора, които изнасят неща, това вреди на националния отбор".

Спалети настояваше, че отборът му е заслужавал да продължи напред, но също така ги порицаваше за някои аспекти на представянето им, като Италия изглеждаше доволна да играе за равенство, преди Лука Модрич да нанесе удар през второто полувреме, превръщайки се в най-възрастния голмайстор на турнира на 38 години.

"Заслужавахме да продължим тази вечер от гледна точка на това, което показахме на терена - със сигурност бяхме малко меки на моменти тази вечер, невинаги играехме най-добрия си футбол", каза 65-годишният треньор.

"От психологическа гледна точка понякога тези неща могат да се случат, без да искаш, когато можеш да си позволиш да изравниш играта, така се получава. Излизаш на терена, знаейки, че равенството е достатъчно, правиш нещата по малко по-плах начин - давахме им шансове, бяхме плахи, не знам защо се случи това."

Спалети заяви, че неговите играчи също са усетили натиска, оказван върху тях от медиите и феновете.

"Трудно е да се пробие в тази група, вие (журналистите) ми казахте, че това е групата на смъртта, продължи той.

"Испания е блестяща, Хърватия е отлична...Когато паднеш под минималните стандарти, както се случи на моменти за нас през първото полувреме, това е, защото усещаме хапка натиск по отношение на това колко важен е мачът."