Испания разплака домакина Германия в голяма 126-минутна драма и се класира на полуфиналите на Евро 2024.

Двата отбора изиграха много равностойно първо полувреме, в което испанците сякаш контролираха топката повече от своя съперник, но според официалната статистика в това отношение силите бяха изравнени. И пред двете врати липсваха чистите голови възможности, а на двамата вратари им се налагаше да улавят прекалено лесни за техните стандарти удари.

Само шест минути след подновяването на играта Ла Фурия откри след класна контраатака. Ламин Ямал подаде отдясно и Дани Олмо стреля от движение по земя, без да остави шансове на Нойер.

В 77-ата минута резервата Никлас Фюлкруг нацели дясната греда, но все пак в 89-ата минута Германия изравни. В герой се превърна Флориан Вирц, вкарал с помощта на левия страничен стълб.

Двубоят влезе в продължения и в началото на второто от тях Бундестимът с право имаше претенции за дузпа заради игра с ръка на Кукурея в пеналта, но реферът Тейлър замълча. Така дойде 119-ата минута, в която Мерино заби победния гол за испанците.

Как се разви мачът по минути, вижте ТУК!


Още в първата минута се стигна до хубава акция на Испания и точен удар на Педри от движение с левачката, но Мануел Нойер улови спокойно. Не след дълго звездата на Барса се строполи на терена след контакт с Тони Кроос и трябваше да бъде заменен принудително.

Като цяло Ла Фурия стоеше по-добре на терена в първата третина на първата част, а германците бяха принудени да извършват нова балтия, този път чрез Рюдигер срещу Олмо. Хитрото изпълнение на Ламин Ямал обаче покрай стената не намери пазената от Нойер врата. Не след дълго и Фабиан Руис пробва късмета си, но снарядът му профуча над целта.

В средата на първото полувреме Бундестимът най-после показа някаква страст в офанзивен план. Джошуа Кимих центрира меко отдясно и Кай Хаверц стреля точно с глава, но Симон улови спокойно.

Тъкмо беше изминал половин час игра, когато нова балтия от страна на германците съсече акция на Испания. Този път Емре Джан „изряза“ Ламин Ямал, от когото се очакваше да дойде голямата креативност на символичните домакини в последната третина на терена.

Десетина минути преди края на редовното време за първата част се стигна и до първа отлична възможност за Бундестима. Кай Хаверц получи дълга топка и си спря на гърди, леко се завъртя и стреля точно, но сравнително слабо в ръцете на Симон. На отсрещната врата пък Нойер трябваше да спасява мощна тупалка от 25 метра на Олмо.

Бяха изминали пет минути игра след рестарта на играта и Испания откри резултата. Ламин Ямал подаде отдясно и Дани Олмо отбеляза майсторски от движение. Ударът не беше чак толкова силен, но беше изключително точен и испанецът завъртя кълбото, за да го направи невъзможно за улавяне за Нойер.

Попадението сякаш ужили Бундестима и последва моментален натиск, при който играта се водеше често в пеналта на Испания или пред него. Но германците така и не успяваха да създадат опасно положение, макар Нагелсман да пусна рано.рано на терена резервата Никлас Фюлкруг.

Двайсетина минути преди края на редовото време Фюлкруг върна назад за връхлитащия Андрих и неговата тупалка можеше да намери мрежата, но Симон спаси атрактивно! Не след дълго и Хаверц би мощно, но в тялото на Карвахал.

В 77-ата минута Германия беше много близо до изравняването. Флориан Вирц центрира отдясно и от паднала позиция Никлас Фюлкруг стреля, но топката срещна дясната греда!

Само пет минути след това Унай Симон напусна груба грешка, напусна позицията си и само изгледа как Хаверц го прехвърля. Но за ужас на цяла Германия топката мина и над напречната греда!

Точно когато изглеждаше, че съдбата е обърнала гръб на Бундестима, Флориан Вирц изравни с плътен диагонален изстрел в 89-ата минута! Шампионът от Бундеслигата с Байер Леверкузен се възползва от свалената с глава топка от Кимих, стреля веднага по диагонала и вкара с помощта на левия страничен стълб, като преди това топката се тупна много коварно в земята!

В четвъртата минута от добавеното време на мача Фюлкруг се размина с остро центриране отляво, а след това другата резерва Томас Мюлер не намери вратата, след като засече подаване отдясно.

Така срещата влезе в продължения и едва в края на първото от тях и двата отбора изтръпнаха в рамките на минута, но топката минаваше покрай гредите при изстрелите на Оярсабал и Вирц. 

В началото на второто 15-минутно продължение Кукурея игра като хандбалист с ръка в наказателното поле на своите след шут на Мусиала, но реферът Антъни Тейлър си замълча.

В 117-ата минута се стигна и до най-чистото положение в продълженията. Фюлкруг изпревари защитник в червено и засече с глава, но Симон спаси сигурен гол с атрактивна намеса с една ръка!

За ужас на цяла Германия в 119-ата минута Испания вкара златен гол. Дани Олмо центрира отляво и резервата Микел Мерино засече с глава, матирайки Нойер.

В добавеното време на продълженията Фюлкруг стреля опасно с глава, но топката мина покрай дясната греда!

Дълбоко в добавеното време Карвахал получи втори жълт картон и беше изгонен заради нарушение срещу Мусиала.


Испания – Германия 2:1

1:0 Дани Олмо – 51’

1:1 Флориан Вирц - 89'

2:1 Микел Мерино - 119'


Испания: 23. Унай Симон, 2. Дани Карвахал, 3. Робин Льо Норман, 14. Аймерик Лапорт, 24. Марк Кукурея, 16. Родри, 8. Фабиан Руис, 19. Ламин Ямал, 20. Педри, 17. Нико Уилямс, 7. Алваро Мората - к

Германия: 1. Мануел Нойер, 2. Антонио Рюдигер, 4. Йонатан Та, 3. Давид Раум, Джошуа Кимих, 25. Емре Джан, 8. Тони Кроос, 10. Джамал Мусиала, 21. Илкай Гюндоган - к, 19. Лерой Сане, 7. Кай Хаверц