Селекционерът на Испания Луис де ла Фуенте каза, че неговият отбор може да се наложи да прояви креативност, за да спре "бруталния" германец Тони Кроос на четвъртфинала на Евро 2024 в петък в Щутгарт.

"Мислехме да вържем краката на Кроос, но не съм сигурен дали УЕФА ще ни позволи“, пошегува се 63-годишният специалист на пресконференция.

"Знаем как играе Кроос. Ще се опитаме той да няма много шансове да получава топката и ще ограничим възможностите му за подаване. Ще се обърнем към УЕФА, за да видим дали можем да го обвържем", продължи Де ла Фуенте.

Испания се насочва към сблъсъка в петък като единственият отбор на Евро 2024, който е спечелил всичките си четири мача. Домакинът Германия има три успеха и равенство по пътя си към четвъртфиналите.

Де ла Фуенте нарече Кроос "играч от световна класа, футболист, който играе на брутално ниво".

"Той внася талант, харизма и качество в съблекалнята. Увереността, която предава на другите играчи, е заразна и е много добра за тима на Германия. Жалко, че напуска футбола, защото обичам да го гледам как играе", каза още треньорът.

Германия и Испания са най-успешните отбори в историята на Европейските първенства с по три титли. Испанският селекционер обаче е на мнение, че победителят в петък няма да бъде фаворит за спечелването на финала в Берлин на 14 юли.

"Не, има и други силни отбори. Тук нищо не е даденост - колкото повече се приближавате до финала, ще остават най-добрите. Ние не се виждаме като фаворити, виждаме се като силен отбор, който иска да се бори за всичко и да се бори докрай", заяви той.

Капитанът на Германия Илкай Гюндоган каза, че страстната домакинска публика в Щутгарт "може да е разликата" между двата тима, но Де ла Фуенте каза, че това може да е в полза на Испания.

"На това ниво предимството на домашния терен няма голямо влияние. Моите играчи са професионалисти и няма да се уплашат от феновете. Понякога този фактор е против домакините", коментира той.

Капитанът на Испания Дани Карвахал, който играе заедно с Кроос в Реал Мадрид от десетилетие, каза, че "не е говорил с него и ще изчака до утре".

"Както каза треньорът, надявам се, че можем да го опазим. Това ще бъде много специален мач за него", заяви Карвахал.