Испания – Германия, четвъртфинален сблъсък на Евро 2024. Стадион „Мерцедес-Бенц Арена“ в Щутгарт, 19.00 часа българско време.

Формата на Испания: общо 8 победи, 1 равенство и 1 загуба в последните 10 срещи. От тях 6 победи, 1 равенство и 1 загуба в последните 8 домакинства.

Формата на Германия: общо 6 победи, 2 равенства и 2 загуби в последните 10 срещи. От тях 1 победа, 1 равенство и 1 загуба в последните 3 гостувания.

В исторически план Германия води с 9:8 победи в изиграните 26 двубоя, а на големи форуми показателите също са много равностойни (2:1 успеха за Ла Фурия на европейски първенства от три срещи и 2:1 победи за Маншафта на световни финали от пет мача).

Големият проблем пред Германия идва от факта, че отборът няма победа над Испания в официален двубой от 1988 година насам (2:0 в групите на Евро 1988). В изиграните през последните 36 години официални срещи испанците имат 3 победи и 3 равенства, като незабравимо остава гръмкото 6:0 в Лигата на нациите през 2020 година.

Следете мача пряко по минути в Gol.bg

 

0' Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg! Вече нямаме търпение за началото на култовия четвъртфинален сблъсък на Евро 2024 между най-големия фаворит Испания и домакина Германия, който също е сред претендентите за трофея. Германците имат много лек превес в исторически план, но през последните декади резултатите са в полза на Ла Фурия. Да си пожелаем спиращ дъха спектакъл с куп попадения в двете врати!

1' Начало на мача!

1' ОПАСНО! Хубава акция на Испания и точен удар на Педри от движение с левачката, но Мануел Нойер улавя!

4' Педри лежи на терена. Дали няма да бъде заменен принудително?

7' Ритникът на Тони Кроос май е на път да изкара Педри от игра. Звездата на Барса пак лежи заради очевидната болка.

8' Смяната е факт! Педри не може да ходи и е заменен принудително от Дани Олмо.

11' Критикуваният често от Gol.bg напоследък Кай Хаверц показва добър поглед и пуска вляво за Раум, но неговото аматьорско центриране в ръцете на Симон е под всякаква критика! Германия изпуска златен шанс при първата си смислена атака!

12' С този удар ли ще ходиш в Барса, Нико? Уилямс разсмя целия стадион с изключително неточен шут по земя. Какво се случва тук? Две безумно слаби отигравания, които изобщо не подхождат за мач на толкова високо ниво?!

13' Балтия на Рюдигер срещу Олмо! Пряк свободен удар за Испания! И жълт картон за Рюдигер. Сега става интересно...

15' Ламин Ямал изпълни, но покрай стената вдясно! 

17' Фабиан Руииииииииииииииис! Снарядът е над вратата на Германия! Кой е домакин в този мач? По нищо не си личи, че срещата се играе в Щутгарт. Германците са беззъби и апатични. Очевидно желанията им надхвърлят възможностите. Поне до момента...

21' Точен удар с глава на Кай Хаверц след меко центриране отдясно на Кимих! Симон улавя, но Бундестимът показва някаква страст в офанзивен план!

23' Аймерик Лапорт обижда Нойер с това точно, но слабо ударче, което може да бъде видяно с по-висока скорост в училищен двор...

25' Мората избутва Кимих непозволено - нарушение. Алваро разцепи ритъма на собствения си отбор, давайки нова глътка въздух на германците. Кроос центрира и Та засича с глава, но право в ръцете на Симон.

27' Кой е по-ниският отбор на терена? Играта на Германия го подсказва! Поредно центриране в пеналта на Испания и първата топка пак е за Маншафта, но след това по-хитрите играчи са тези на Испания... В ударите на Германия липсва сила и острота.

31' Този път ритник на Джан срещу Ямал. Груба ли е играта на германците днес и дали това влиза в идеята на Юлиан Нагелсман за мача?

35' Първа отлична възможност за Бундестима! Кай Хаверц получи дълга топка и си спря на гърди, леко се завъртя и стреля точно, но сравнително слабо в ръцете на Симон! 

39' ОПАСНО! Тупалка на Олмо от 25 метра и Нойер спасява, а след това е маркирана засада на Мората!

42' Двата отбора явно се поумориха и с оглед високото темпо заслужават почивка...

44' Испания контролира топката в края на частта. Интересното е, че поне според официалната статистика Германия дори има лек превес в притежанието на кълбото - 51%.

45' Точен удар на Ламин Ямал - право в ръцете на Нойер. Още 120 секунди футбол пред паузата.

45' КРАЙ на първото полувреме!

46' Играта е подновена!

47' ОПАСЕН удар на Мората над вратата на Германия!

51' ГОООООООООООООООООООЛ за Испания! Дани Олмо открива резултата! Ламин Ямал подава отдясно и Олмо бележи майсторски от движение! КЛАСА!!!

54' Натиск ли е това? Суматоха в наказателното поле на Ла Фурия, но съперникът не се възползва от това! Напрежението се покачва!

57' Нагелсман не спи! Юлиан пуска в игра големия си коз - голаджията Никлас Фюлкруг! Всичко или нищо за Бундестима, няма време за игри на надлъгване!

60' Флориан Вирц шутира - корнер за Германия след рикошет! 

64' Ето го! Фюлкруг засича с глава, но не успява да намери вратата на Испания от трудна позиция.

67' Подаване от дълбочина за Фюлкруг, който не си спира добре. Не е това играта на тарана... Секунди след това Кроос извършва фаул срещу Олмо - жълт картон!

70' Андрииииииииииииииииииих! Каква тупалка на Андрих след подаване назад на Фюлкруг, но Симон СПАСЯВА!!!

72' Хавеееееееееееееерц! Блокиран изстрел на Кай, който можеше да бие и по-рано от седем метра!

73' Германците започнаха да се изнервят. Времето изтича безмилостно бързо за тях, докато за испанците капе бавно като захаросан мед от буркан...

77' ГРЕДА за Германия!!! Вирц центрира отдясно и от паднала позиция Фюлкруг стреля, но топката среща дясната греда!

79' Испанците са под напрежение и видимо се пропукват! Ще може ли Германия да се възползва от силния си момент?

80'  Смяна за Германия. Томас Мюлер влиза на мястото на Та.

82' Вратарят на Испания Унай Симон получава жълт картон за бавене на играта.

83' УНИКАЛЕН ПРОПУСК ЗА ГЕРМАНИЯ! Шансът дойде след нескопосано изпълнен аут от Симон. Топката попадна у Кай Хаверц, който пробва да прехвърли стража, но кълбото премина над рамката.

86' Финален щурм на Бундестима. Защитата на „Ла Фурия Роха удържа натиска!

89" ГОООООЛ! Германия изравнява! Флориан Вирц бележи скъпоценния гол. Джошуа Кимих засече  с глава центриране в пеналта, топката стигна до Вирц, а звездата на Леверкузен прати топката в мрежата с помощта на лявата странична греда – 1:1.

90' Реферът Антъни Тейлър даде 4 минути добавено време.

90' +4 – Мюлер не успя отблизо да засече топката в мрежата на Симон.

90'+5 Край на второто полувреме! МАЧЪТ ОТИВА В ПРОДЪЛЖЕНИЯ!

90' Започват продълженията!

94' Героят на германците Вирц получава жълт картон, който е седми за играч на Маншафта днес.

95' Ново нарушение на Вирц, който трябва да пази нервите си, ако не иска да се превърне от герой в грешник...

98' Слабо подаване на Вирц към Фюлкруг, който беше заел добра позиция в пеналта на уплашените испанци.

100' Опит за извеждащ пас от дълбочина за Мюлер, но Кукурея внимаваше!

103' Кой от двата отбора има по-големи шансове при евентуални дузпи?

104' Оярсабал! Орасен удар, топката лети покрай гредата!

105' Вииииииииииииииирц! Флориан стреля от движение с левия крак, но топката минава покрай дясната греда!

105' Край на първото продължение! 

106' Начало на второто 15-минутно продължение!

106' Германците искат ДУЗПА за игра с ръка на Кукурея в пеналта на Испания след шута на Мусиала! Антъни Тейлър спи ли?!!! Играта с ръка е видима и траекторията на топката беше променена!!!

108' Класна намеса на Рюдигер в отбрана.

109' Много неточен удар с левия крак на Фюлкруг. Вирц забави контраатаката на германците.

111' Напрежението може да се реже с нож! Германците бурно подкрепят своите от трибуните.

112' Мюлер и Фюлкруг не се разбраха при добра акция на германците. Никлас се отказа да тича, намирайки се на ръба на засадата.

114' Играта е подновена, след като беше спряна заради болките на Тони Кроос.

115' Ла Фурия "държи" топката в половината на Бундестима, но я губи.

117' КАКЪВ ШАНС! Фюлкруг засече трудна топка с глава, но кълбото се озова в ръцете на Унай Симон, който показа добър рефлекс.

118' Играта е прекъсната за пореден път.

119' ГООООЛ! КАКВА ДРАМА! Испания повежда отново в момент, който всички очакват да има дузпи. Резервата Микел Мерино е напът да се превърне в герой, след като засече топката в мрежата на Нойер. Олмо центрира отдясно, Рюдигер не се намеси добре и Мерино я оплете във вратата – 2:1!!!!

120' Финален щурм на германците.

123' КАКЪВ ГОЛЯМ ШАНС! Фюлкруг с глава не успя да порази целта!

125' ЧЕРВЕН КАРТОН ЗА ИСПАНИЯ! Дани Карвахал фаулира откъсващия се Мусиала и реферът Антъни Тейлър му показа втори жълт картон и го изгони!

126' ПРОЗВУЧАВА ПОСЛЕДНИЯ СЪДИЙСКИ СИГНАЛ И ИСПАНИЯ ИЗХВЪРЛИ ДОМАКИНА ГЕРМАНИЯ ОТ ЕВРО 2024, ПРЕВРЪЩАЙКИ СЕ ПЪРВИЯ ПОЛУФИНАЛИСТ!!!!!!

ТОЗИ МАЧ ЩЕ Е ПОСЛЕДНИЯТ В КАРИЕРАТА НА ТОНИ КРООС, А „ЛА ФУРИЯ РОХА“, КОЯТО ГО ПЕНСИОНИРА, ОЧАКВА СЪПЕРНИКА СИ ИЗМЕЖДУ ПОРТУГАЛИЯ И ФРАНЦИЯ!

Испания – Германия 2:1

1:0 Дани Олмо - 51'

1:1 Флориан Вирц - 89'

2:1 Микел Мерино - 119

Испания: 23. Унай Симон, 2. Дани Карвахал, 3. Робин Льо Норман, 14. Аймерик Лапорт, 24. Марк Кукурея, 16. Родри, 8. Фабиан Руис, 19. Ламин Ямал, 20. Педри, 17. Нико Уилямс, 7. Алваро Мората - к

Германия: 1. Мануел Нойер, 2. Антонио Рюдигер, 4. Йонатан Та, 3. Давид Раум, Джошуа Кимих, 25. Емре Джан, 8. Тони Кроос, 10. Джамал Мусиала, 21. Илкай Гюндоган - к, 19. Лерой Сане, 7. Кай Хаверц