Испания тресна Италия с 1:0 и успя да се класира на 1/8 финалите на Евро 2024 преди последната си среща в група "В", където са още отборите на Хърватия и Албания.

Рикардо Калафиори си заби ефектен автогол в началото на второто полувреме и донесе победата на иберийците.

Като цяло Испания тотално доминира, напълно разнебити плахите "адзури", създаде поне половин дузина голови положения и само отличните намеси на Донарума спасиха Италия от срамен разгром.

Момчетата на Лучано Спалети бяха повече от разочароващи и с нищо не показаха, че заслужават да вземат нещо от тази среща.

Така Испания (6 точки) е в следващата фаза на турнира и ще има протоколен мач с Албания (1 точка), докато Италия (3 точки) и Хърватия (1 точка) ще имат свиреп сблъсък. 

Вижте ТУК най-интересното от срещата по минути


Срещата започна лудо за Испания. Още във втората минута Нико Уилямс центрира перфектно отляво и качи топката на главата на Педри, който стрея, но Донарума демонстрира класа и изби над гредата.

Малко по-късно Мората намери Нико Уилямс в наказателното поле на Италия, но той направи фрапантен пропуск и с глава стреля до лявата греда в аут. Испанците продължиха да доминират, докато италианците основно се защитаваха и рядко минуваха центъра на терена.

В 24-ата минута Мората се освободи отдясно и за момент се озова сам срещу Донарума, последва шут, но вратярят отрази. Секунди по-късно Фабиан Руис изстреля страховита тупалка от дъгата на пеналта, но отново Донарума спаси Италия от сигурен гол.

Това бяха силните минути на иберийците, но те не успяха да вкарат. Към края на полувремето с пропуск се отчете и Родри. В 45-ата минута пък дойде и първото положение за Италия, но Киеза стреля в аут.

Втората част започна с нови атаки за Испания, но последователно Фабиан Руис и Марк Кукурея направиха пропуски.

Логичното се случи в 55-ата минута, когато испанците най-после поведоха. Тогава Нико Уилямс центрира остро в наказателното поле, където Мората леко чукна топката, която се отклонява от краката на Рикардо Калафиори и се оплете в мрежата на Донарума. Нелеп автогол, но засужено Испания дръпна в резултата.

След час игра Ламин Ямал пое топката и изстреля снаряд от дистанция, но до гредата. В 71-ата минута Нико Уилямс демонстрира невероятната си класа, но след мощен удар прати топката в гредата на "адзурите".

Италия не знаеше къде се намира, докато испанците изцяло контролираха играта. Към края "адзурите" все пак вдигнаха темпото и успяха да се пренесат в по-предни позиции, но така и не стигнаха до чисто голово положение. Испания заслужено си взе победата и е в следващата фаза на турнира. 

Испания - Италия 1:0

Рикардо Калафиори (55 - автогол)

Испания: 23. Унай Симон, 2. Дани Карвахал, 3. Робин льо Норман, 14. Аймерик Лапорт, 24. Марк Кукурея, 8. Фабиан Руис, 16. Родри, 20. Педри, 19. Ламин Ямал, 7. Алваро Мората (к), 17. Нико Уилямс;

Италия: 1. Джанлуиджи Донарума (к), 2. Джовани ди Лоренцо, 5. Рикардо Калафиори, 23. Алесандро Бастони, 3. Федерико Димарко, 8. Жоржиньо, 18. Николо Барела,  7. Давиде Фратези, 10. Лоренцо Пелегрини, 14. Федерико Киеза, 9. Джанлука Скамака;