Унгария нокаутира Шотландия с 1:0 с гол в 100-ата минута в мач от група "А" на Евро 2024. Единственото попадение заби Кевин Чобот в 100-ата минута.

Срещата в Щутгарт бе повече от разочароваща и определено е най-слабата от досегашните на еврофиналите.

Двубоят предложи единствено здрави единоборства, безумни отигравания и брутални влизания, които доведоха и до ужасяваща контузия на Барнабаш Варга, който бе изнесен на носилка.

Унгария бе една идея по-близо до победата и в крайна сметка заслужено си взе трите точки, които може да ги изпратят и в следващата фаза на турнира. От своя страна Шотландия разочарова и логично е аут от Евро 2024.

Така Германия e на върха в класирането в група "А" със 7 точки и на осминафинала очаква втория отбор от група "С". Швейцария остава на 2-ата позиция с 5 точки, докато Унгария е с три пункта, а Шотландия е аут от турнира с едва 1 точка.

Вижте ТУК най-интересното от срещата по минути


В началото Шотландия натисна здраво унгарците, които се бяха прибрали плътно пред наказателното си поле. Първото положение в мача обаче бе за Унгария.

В 8-ата минута Бендегуз Бола стреля страховито от дъгата на наказателното поле на Шотландия, но Ангъс Гън спаси.

След това положение последваха изключително приспивни минути, в които действията се развиваха основно в средата на терена, без каквито и да било голови положения пред една от двете врати.

В 21-ата минута Джон МакГин проби отлично по крилото, но след това не успя да центрира топката и да създаде голова опасност пред вратата на Унгария.

След половин час игра Собослай стреля от фаул, но топката среща стената изградена от играчи на Шотландия. Малко преди почивката Вили Орбан засече с глава центриране от свободен удар в наказателното поле на Шотландия, но топката се отби от горната греда.

Секунди по-късно Доминик Собослай овладя топката и отправи удар от границата на наказателното поле, който премина високо над вратата на шотландците.

Унгария започна по-добре второто полувреме и в 48-ата минута Салай шутира, но шотландският вратар се справи с положението. 

В следващите минути атаките към двете врати зачестиха, защото Шотландия и Унгария знаеха, че трябва да търсят гола, с който да спечелят мача и да имат шансове да се класират за елиминациите. 

В 65-ата минута Собослай центрира заучено от пряк свободен удар. Топката стигна до Бола и той центрира. От границата на вратарското поле Мартон Дардай стреля с глава, но ударът му бе неточен. 

Пет минути по-късно се стигна до продължително спиране на играта, след като централният нападател Барнабас Варга се сблъска с вратаря Ангъс Гън и падна на земята. Играта веднага беше прекъсната, а на терена влязоха лекари. Футболистите на Унгария прикриха случващото се с Варга от очите на публиката, а към футболиста бяха донесени дефибрилатори. Играчът на Ференцварош беше изнесен на носилка извън терена. 

Срещата беше подновена в 75-ата минута, като на мястото на Варга на терена се появи Мартин Адам. 

В първата минута от допълнителното време Доминик Собослай беше изведен на стрелкова позиция, но ударът на футболиста на Ливърпул беше спасен.

Само една минута след това резервата Кевин Чобот получи възможност да бие, но удари дясната греда на вратата на Шотландия.

В десетата минута на допълнителното време унгарците достигнаха до решителното попадение. При бърза контра Роланд Салай подаде в наказателното поле за Кевин Чобот. Той стреля във вратата на Шотландия и осигури успеха в полза на "маджарите", които имат три точки на трето място в групата.

Унгарците трябва да изчакат крайното класиране в останалите групи на шампионата на Стария континент, за да разберат дали ще продължат участието си в елиминациите. Островитяните са със само една точка и отпадат от турнира в Германия.

Шотландия - Унгария 0:1

голмайстор: Кевин Чобот 90+10

Шотландия: Ангъс Гън, Антъни Ралстън (83-Кени Маклийн), Джак Хендри, Грант Ханли, Скот Маккена, Анди Робъртсън (88-Люис Морган), Джон Макгин (76-Стюърт Армстронг), Били Гилмор (83-Райън Кристи), Калъм Макгрегър, Скот Мактомини, Че Адамс (76-Лоуранс Шенкланд)

Унгария: Петер Гулачи, Ендре Ботка, Вили Орбан, Мартон Дардай (74-Атила Шалай), Бендегус Бола (86-Кевин Чобот), Калъм Стайлс (61-Адам Наги), Андрас Шефер, Милош Керкез (86-Жолт Наги), Роланд Салай, Барнабас Варга (74-Мартин Адам), Доминик Собослай

Александър Веселинов, Gol.bg