Едно от най-класическите футболни съперничества в Европа ще реши кой ще бъде първия финалист на Евро 2024. Испания и Франция се изправят един срещу друг в първия полуфинал от надпреварата, който ще се играе в Мюнхен във вторник, 9 юли, от 22:00 часа българско време.

Двата тима са сред най-успешните в историята на европейски първенства - Испания държат рекорда заедно с Германия с три титли, докато "петлите" са триумфирали два пъти, като двете страни са ставали и световни шампиони.

Франция и Испания имат богата история на шампионатите на Стария континент - през 1984 година на "Парк де Пренс" в Париж домакините бият Ла Фурия Роха с 2:0 във финала на надпреварата след голове на Мишел Платини и Бруно Белон, за да грабнат трофея.

16 години по-късно на Евро 2000 Франция прави обрат срещу Испания за крайното 2:1 в четвъртфиналите, като този път герои са Зинедин Зидан и Юри Джоркаеф, а впоследствие "петлите" отново стават шампиони на Европа.

Отмъщението за Испания идва на Евро 2012 и победата с 2:0 в четвъртфиналите след дубъл на Шаби Алонсо, а скоро след това испанците стават европейски шампиони за втори пореден път.

Другият най-важен мач между двата тима е осминафиналът на Мондиал 2006 в Германия, когато Франция прави обрат и печели с 3:1 по пътя си към финала, изгубен от Италия с дузпи. Общата статистика в официални мачове между двата колоса е 6 победи за Франция, 2 равенства и 2 успеха за Испания. Ако се включат и приятелските срещи, то предимството е за Испания - 16 победи, 13 загуби и 4 ремита.

"Ла Фурия Роха" е най-добрият отбор на Евро 2024, но в 1/4-финалите за първи път от началото на надпреварата беше поставен под сериозен тест от домакините от Германия. Тимът на Луис де ла Фуенте стигна до победа с 2:1 след продължения след късен гол на Микел Мерино, но трябваше сериозно да се потруди, след като допусна изравнително попадение минута преди края на редовното време.

Испанците са енергични, динамични и играят директен футбол, но за полуфинала ще бъдат без двама основни футболисти в лицето на Дани Карвахал, който бе изгонен срещу Германия, и Педри, който е с разтегната коленна връзка. Първоначално се считаше, че наказан за натрупани картони е и нападателят Алваро Мората, но впоследствие от УЕФА потвърдиха, че той всъщност не е получил картон в драматичния край на двубоя с Германия.

Франция на Дидие Дешан се добра до полуфиналите, след като отстрани Португалия след изпълнение на дузпи. "Петлите" са далеч от най-доброто си лице на турнира, но с много добра игра в защита компенсират до момента за неефективната игра в атака - французите са на крачка от финала, при положение, че нямат гол от игра - автогол на Максимилиан Вьобер в двубоя с Австрия, дузпа на Килиан Мбапе срещу Полша и нов автогол на Ян Вертонген, с който бе елиминиран тимът на Белгия.

В останалите си две срещи Франция направи две нулеви равенства - с Нидерландия и Португалия. Сега, Дешан отново ще опита да спре испанската машина със солидните си изяви в отбрана, където оперират Дайо Упамекано и Уилям Салиба.

Победителят от тази среща ще играе с Англия или Нидерландия във финала на Евро 2024. Вторият полуфинал от турнира ще се играе в сряда, 10 юли.