Нидерландия тресна Турция с 2:1 в среща от 1/4 финалите на Евро 2024 и си уреди мач с Англия на полуфиналите.

Турците дръпнаха в резултата с гол на Самет Акайдън в 35-ата минута, но през втората част "лалетата" стигнаха до пълен обрат с попадения на Стефан де Врай (70) и Коди Гакпо (76).

През по-голямата част от мача момчетата на Роналд Куман доминираха, но отново направиха уникални пропуски, което можеше да им изиграе лоша шега.

В крайна сметка Нидерландия направи нов обрат на това първенство и заслужено си уреди мач с Англия на полуфиналите на Евро 2024.

Турците от своя страна изиграха тактически правилно мача, но в края се пропукаха и логично загубиха. 

Вижте ТУК най-интересното от срещата по минути

"Лалетата" започнаха мощно мача и можеха да вкарат още в началото. Мемфис Депай навлезе в наказателното поле на турците, озова се на чиста позици, след което  стреля от воле, но над вратата.

Последва ново положение за Нидерландия, но и този път Депай не успя да опъне мрежата на Турция. В 14-ата минута Шави Симонс шутира от границата на наказателното поле, но топката премина високо над напречната греда.

Малко по-късно Коди Гакпо навърза защитата, но се замота и не успя да нанасе голов удар. Това бяха силните минути на "лалетата", които изцяло контролираха играта, докато турците се бяха прибрали плътно пред наказателното си поле.

В 25-ата минута Стивън Бергвайн се пусна по крилото, последва шут, но твърде неточно в аут. След половин час игра Хакан Чалханоглу изпрати остро топката в наказателното поле на Нидерландия от свободния удар, но Вербрюген улови.

Така се стигна до 35-ата минута, когато Турция вкарва чрез Самет Акайдън. Защитата на Нидерландия направи фрапантна грешка след центриране от ъглов удар, а в последствие Вербрюген левашки увисна и позволи на Самет Акайдън отблизо да опъне мрежата.

Малко преди почивката Стивън Бергвайн получи топката на границата на наказателното поле, но стреля високо над вратата на турците.

Втората част започна със смяна за Роналд Куман, като златната резерва Ваут Вегхорст влезе в игра на мястото на Стивън Бергвайн. В 56-ата минута Арда Гюлер изпълни страхотно пряк свободен удар, от дъгата на наказателното поле на Нидерландия, но топката срещна дясната греда на "лалетата".

В ответната атака Депай напредна през центъра и стреля от движение, но твърде слабо и Гюнок улови. В 65-ата минута Кенан Йълдъз изстреля страховита тупалка от границата на пеналта, но Барт Вербруген показа класа и спаси "лалетата" от сигурен гол.

Пет минути по-късно "лалетата" заслужено изравниха. Депай центрира отдясно в наказателното поле на Турция, където Де Врай се извиси и опъна мрежата на турците за 1:1. Нидерландия се хвърли в мощни атаки и стигна до нов гол и пълен обрат.

В 76-ата минута Дензъл Дъмфрис пусна успореден пас на крака на Коди Гакпо в наказателното поле, който се нагласи и запрати топката ниско в средата на мрежата. Леко случаен гол, но "лалетата" дръпнаха в резултата.

До края Турция тръгна в масирани атаки и можеше да изравни, но с пропуски се отчетоха Зеки Челик, Керемактюпоглу и Керем Актюркоглу. Вратарят Вербрюген пък спаси удар на Кълъчсой. Така Нидерландия заслужено спечели мача и е на полуфинал на Евро 2024, където ще играе с Англия.

Нидерландия - Турция - 2:1

Голмайстори: 0:1 Самет Айкадин 35, 1:1 Стефан де Врай 70, 2:1 Коди Гакпо 76

Нидерландия: Барт Фербруген, Дензел Дъмфрис, Стефан Де Фрай, Върджил ван Дайк, Натан Аке, Джерди Шоутен, Шави Симонс (87 - Джошуа Зиркзее), Тиджани Райндерс, Стивън Бергвайн (46 - Воут Вегхорст), Коди Гакпо, Мемфис Депай (87 - Джереми Фримпонг)

Турция: Мерт Гюнок, Каан Айхан (89 - Семих Кълъчсой), Самет Айкадин (82 - Дженк Тосун), Абдюлкерим Бардачкъ, Мерт Мюлдюр (82 - Зеки Челик), Ферди Кадиоглу, Салих Йозкан (77 - Окай Йокушлу), Хакан Чалханоглу, Бариш Алпер Йълмаз, Кенан Йълдъз (77 - Керем Актюркоглу), Арда Гюлер