Защитникът на националния отбор на Турция по футбол Мерих Демирал, който вкара и двата гола при победата над Австрия с 2:1 на осминафиналите на Евро 2024, бе наказан за два мача, обявиха от Европейската футболна централа в петък. Причината е, че футболистът направи знака на "Сивите вълци", която е крайно дясно турска групировка, след като вкара един от головете си.

Демирал бе наказан "за неуважение на основните принципи на поведение, за нарушение на правилата за добро поведение, за използването на спортно събитие да прокарва неспортни послания и за дискредитиране на футбола", се казва в съобщението.

Така защитникът няма да играе в четвъртфинала срещу Нидерландия в Берлин в събота, на който ще присъства и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Жестът на Демирал предизвика дипломатическо напрежение между Турция и Германия. Турците привикаха в сряда германския посланик в Анкара, за да обясни изказването на вътрешния министър на страната Нанси Фазер, която нарече празнуването на играча "неприемливо". Германия отговори като извика турския посланик в Берлин.