Общо 830 000 полицейски проверки са извършени по германските граници по време на Европейското първенство по футбол от 7 юни до днес.

Ръководителят на централата на федералната полиция на Германия Дитер Роман информира, че са изпълнени 603 заповеди за арест. Това е повече от една заповед на час, а престъпленията включват убийство и неплащане на издръжка.

В допълнение, 85 души са били задържани по време на граничните проверки за политически мотивирани престъпления, включително международен тероризъм и екстремизъм.

Според Роман, 86 агресивни хулигани са били върнати. Други 150 контрабандисти също са били временно задържани, а 346 души, депортирани по-рано, са върнати отново.

До днес 3261 човека са спрени при 4659 неразрешени влизания, които са били установени и то само за 21 дни.

"Всеки ден 22 000 служители на правоприлагащите органи от федералната полиция са разположени по места единствено във връзка с футбола", коментира още Дитер Роман. Те отговарят за проверките по всички сухопътни и морски граници на Германия.

Заради Европейското първенство по футбол ще има временни проверки на всички вътрешни шенгенски граници на Германия до 19 юли, което е няколко дни след финалния мач, насрочен за 14 юли.

В края на май Министерството на вътрешните работи на страната обяви, че фиксираните проверки по сухопътните граници с Полша, Чехия и Швейцария, които са в сила от началото на годината, ще бъдат удължени с шест месеца. Решението беше обосновано с цел борба с престъпленията, свързани с контрабандата и ограничаване на незаконната миграция.