С изиграването на последния осминафинал от програмата на Европейското първенство по футбол между Австрия и Турция в Лайпциг станаха ясни всички 1/4-финалисти в надпреварата.

Южните ни съседи надвиха австрийците с 2:1 в интригуващ сблъсък и си осигуриха двубой с Нидерландия в спор за място на полуфиналите. Срещата на „Олимпиащадион“ в Берлин е последна от четвъртфиналната програма и ще се играе в събота, 6 юли, от 22:00 часа българско време.

По-рано същия ден, един от фаворитите за трофея Англия се изправя срещу впечатляващия тим на Швейцария, който на осминафиналите детронира Италия. „Кръстоносците“ са готови да вземат нов голям скалп и няма да е изненада за никого, ако отстранят англичаните, които се промъкнаха през иглени уши до последните осем в турнира. Селекцията на Гарет Саутгейт се нуждаеше от късен изравнителен гол със задна ножица на Джуд Белингам срещу Словакия, преди Хари Кейн да прати „Трите лъва“ на четвъртфиналите с попадение в началото на първото продължение.

В петък безспорно са двата топ сблъсъка. В първия от тях правещият най-сериозно впечатление с играта си състав на Испания се изправя срещу домакините от Германия. „Ла Фурия Роха“ отнесе Грузия с 4:1, като до момента има само един допуснат гол, и той бе автогол на Робин Льо Норманд. Възпитаниците на Юлиан Нагелсман пък минаха през коравия тим на Дания на осминафиналите и отново ще разчитат на безрезервната подкрепа от трибуните, за да се справят с тежкото предизвикателство пред себе си.

Португалия и Франция ще излязат един срещу друг в повторение на финала от Евро 2016, когато „мореплавателите“ спечелиха с минималното 1:0. Тимът на Роберто Мартинес имаше нужда от дузпи, за да пречупи бойкия отбор на Словения на осминафиналите, а суперзвездата Кристиано Роналдо продължава да няма гол на първенството, след като пропусна дузпа в продълженията. Французите не бяха убедителни и при осминафиналната си победа над Белгия с 1:0, когато стигнаха до успеха след автогола на Ян Вертонген в 85-та минута. Победителят от мача между Португалия и Франция ще играе на полуфиналите с един измежду Испания и Германия.

Програма на Евро 2024 за четвъртфиналите:

Петък, 5 юли:

19:00, Испания – Германия

22:00, Португалия – Франция

Събота, 6 юли:

19:00, Англия – Швейцария

22:00, Нидерландия – Турция.