Нови два осминафинални сблъсъка от Евро 2024 ще се изиграят в неделя, 30 юни. От 19:00 часа Англия среща Словакия, а от 22:00 фаворитът Испания се изправя срещу изненадата Грузия.

Англия започна първенството в Германия като фаворит за титлата заради силното си представяне на последните големи турнири, както и страхотния състав, включващ звезди като Джуд Белингам, Хари Кейн и Фил Фодън. Тимът на Гарет Саутгейт обаче разочарова в груповата фаза, където постигна само една победа и отбеляза едва два гола. "Трите лъва" изглеждаха уморени, предпазливи и безидейни в атака, но все пак изпълниха своята цел и завършиха на първо място в групата си, като по този начин попаднаха в много по-лесния поток и няма как да срещнат преди финала Германия, Франция, Белгия, Португалия и Испания.

От своя страна Словакия успя да се измъкне от изключително оспорваната група Е, в която и четирите тима записаха по победа, равенство и загуба и завършиха с равен брой точки - 4. Головата разлика на словаците им отреди третото място и сблъсък с Англия в елиминациите.

За Англия извън сметките е левият бек Киърън Трипиър, като и другият играч на тази позиция Люк Шоу не е готов за 90 минути, което означава, че Саутгейт ще трябва да импровизира в защита. Очаква се той да направи и промени в центъра заради неубедителната игра в предишните мачове, като е възможно младият талант на Манчестър Юнайтед Коби Мейно да получи шанс от първата минута и да партнира на Деклан Райс.

Победителят от този мач ще играе в Швейцария или Италия в четвъртфиналите.

В късния мач Испания трябва да докаже статута си на фаворит срещу дебютанта Грузия, който изненадващо преодоля груповата фаза след победа над Португалия в последния си мач. Испанците единствени постигнаха три победи в групите, като не допуснаха нито един гол, а тимът на Луис де ла Фуенте изглежда в най-добра форма до момента. Грузия има на своя страна приповдигнатия дух от сензационното класиране за осминафиналите, както и голмайстора на турнира до момента - Георгес Микаутадзе, който се разписа и в трите срещи на тима до момента и има три попадения.

Победителят от тази двойка ще срещне Германия или Дания в четвъртфиналите.

Програма за неделя на Евро 2024:

19:00, Англия - Словакия

22:00, Испания - Грузия.