С два мача в събота, 29 юни, ще бъде подновено 17-то издание на Европейското първенство по футбол в Германия. След два дни почивка след края на груповата фаза, осминафиналните битки стартират с двубоя между Швейцария и актуалния носител на трофея Италия от 19:00 часа българско време, а вечерта от 22:00 на терена ще излязат домакините и Дания.

На „Сигнал Идуна Парк“ в Дортмунд Бундестимът ще търси класиране на четвъртфиналите, но първо трябва да преодолее коравия тим на Дания. Възпитаниците на Юлиан Нагелсман завършиха груповата фаза без поражение след две комфортни победи над Шотландия и Унгария и равенство с Швейцария, като влезлият от пейката Никлас Фюлкруг осигури първата позиция на германците в група А с късен изравнителен гол срещу швейцарците. Именно мачът с „кръстоносците“ показа и първи тревожни знаци в играта на Маншафта от началото на турнира, но трябва да се има предвид и факта, че отборът вече бе класиран за елиминациите. Нагелсман и компания ще търсят място в последните осем срещу „Червения динамит“, воден от Каспер Хюлманд.

Скандинавците, полуфиналисти от Евро 2020, минаха групите с три равенства срещу Словения, Англия и Сърбия, завършвайки на второ място в група С само заради по-доброто си класиране след европейските квалификации спрямо словенците. Датчаните бележат трудно, но и също толкова трудно допускат попадения във вратата на Каспер Шмайхел, така че ще се опитат отново с дисциплина и себераздаване да разочароват домакините още преди четвъртфиналната фаза.

В ранния двубой на „Олимпиащадион“ в Берлин, Италия ще се опита да продължи защитата на титлата си срещу добре организирания тим на Швейцария. Играчите на Лучано Спалети се промъкнаха през иглени уши до осминафиналите, след като надвиха Албания на старта с 2:1, загубиха минимално от Испания с 0:1, а след това се нуждаеха от късен гол на резервата Матия Дзакани срещу Хърватия, с който да завършат втори в групата.

Швейцарците на Мурат Якин показаха далеч по-добро лице, като взеха откриващия си мач с Унгария след 3:1 и направиха равенства с Шотландия и Германия, но и в двете срещи имаха своите шансове за пълен комплект от точки. Сега, „кръстоносците“ са готови да продължат похода си на Евро 2024, като изхвърлят неубедителния дотук шампион.

Победителят от двойката Швейцария – Италия чака на 1/4-финалите Англия или Словакия, докато германци или датчани ще срещнат в последните осем Испания или Грузия.

Програма на Евро 2024 за събота:

19:00, Швейцария – Италия

22:00, Германия – Дания./БГНЕС