Грузия и Чехия изнесоха мач в бясна скорост на „Фолкспаркщадион“ в Хамбург, но не успяха да се победят в среща от втория кръг на Група „F“ на Евро 2024. С равенството двата тима на този етап запазват теоретични шансове да продължат към елиминациите. Освен това, грузинците спечелиха и първата си историческа точка на Европейско първенство.

Като цяло Чехия доминираше през цялото времетраене на двубоя, но вратарят на Валенсия Гиорги Мамардашвили направи чудеса от храброст, за да спаси Грузия от второ поредно поражение в Германия.

Противно на логиката именно селекцията на Вили Саньол откри резултата от дузпа в 4-ата минута на добавеното време на първото полувреме. Реализира я Жорж Микаутадзе, който вкара втория си гол по терените в Германия. Патрик Шик изравни в 59-ата минута, а малко след това напусна терена контузен.

Вратарят Мамардашвили извади куп положения, след като за целия мач чехите отправиха цели 12 точни удара към рамката, пазена от него, а голкийпърът се пропука при само 1 от тях. Общо изстрелите на актива на играчите на Иван Хашек бяха 27.

ВАР също имаше ключова роля по време на мача. В 23-ата минута след намеса на системата за видеонаблюдение се стигна до отмяна на гол на Адам Хложек за Чехия. След това пък именно заради реакцията на ВАР грузинците получиха право да изпълнят дузпата, чрез която откриха резултата.

В крайна сметка Чехия не успя да стигне до пълен обрат, а Грузия не съумя да се възползва от малкото си възможности на контраатака. Чехите заемат третото място в групата с 1 точка, а грузинците са 4-ти със същия актив.

Последните решителни срещи за двата тима са на 26 юни. Тогава Чехия играе с Турция, а Грузия ще се изправи срещу Португалия.

ВИЖТЕ ТУК най-интересното по минути от мача Грузия - Чехия

Срещата в Хамбург започна с бясна скорост и натиск на селекцията на Иван Хашек. Още в 3-ата минута те създадоха двоен шанс пред вратата Мамардашвили. Първо след тъч Адам Хложек шутира, но стражът на Грузия изби. След това и Лукаш Провод стреля, а голкийпърът отново се справи. Броени минути по-късно и Патрик Шик стреля диагонално с глава, но вратарят пак не допусна гол.

В 10-ата минута грузинците предявиха претенции за дузпа. Зураб Давиташвили проби отдясно и се строполи в пеналта след съприкосновение със защитник, но реферът Даниел Зиберт не видя основание да посочи бялата точка.

В 23-ата минута Адам Хложек вкара топката в мрежата на Мамардашвили. Цоуфал прати топката в пеналта от тъч. Там Крейчи не успя да се пребори със защитник, но кълбото стигна до Адам Хложек. Нападателят на Леверкузен стреля, Мамардашвили изби, но кълбото се върна пак към него и след това се озова в мрежата. ВАР обаче отмени попадението, след като преразгледа ситуацията, защото Адам Хложек е играл ръка преди да прати топката в мрежата.

Минути по-късно Мамардашвили блесна за пореден път под рамката. Този път той спаси удар на Матей Юрасек. Превъзходството на Чехия бе тотално след първия половин час игра. До тогава хората на Иван Хашек отправиха цели 12 удара към вратата на съперника си, 7 от които точни.

В 1-ата минута на добавеното време Кварацхелия центрира от фал, където топката се озова в краката на Гурам Кашия, но Индриж Станек спаси. ВАР обаче се намеси.  Германският рефер бе привикан да прегледа ситуацията на екрана, защото след центрирането Робин Хранач игра с ръка в пеналта. Така в крайна сметка Зиберт отсъди дузпа. Жорж Микаутадзе стреля безкомпромисно от бялата точка – 1:0 за Грузия! Това е втори пореден гол за нападателя на Евро 2024, след като той се разписа и при поражението с 1:3 от Турция.

Чехия пропусна златен шанс за светкавично изравняване. Патрик Шик шутира, но Мамардашвили направи 8-ото си спасяване от началото на срещата.

След антракта селекцията на Иван Хашек пробва да натисне отново съперника си. В този период от срещата обаче чехите не достигаха до чисти голови положения

В 57-ата минута Грузия осъществи бърза контраатака, при която Хвича Кварацхелия премина над 50 метра и подаде към Анзон Меквабишвили, но той не уцели целта от изключително изгодна ситуация.

Най-накрая Чехия стигна до попадение във вратата на Мамардашвили в 59-ата минута. Влезлият малко преди това на смяна Онджей Лингар стреля с глава след изпълнение на корнер. Топката тресна десния страничен стълб на Мамардашвили, но се върна към  връхлитащия Патрик Шик, който нямаше как да сгреши от няколко метра – 1:1!

След това Чехия продължи натиска, но Грузия го удържаше и най-вече Мамардашвили, който не спря да пази като лъв.

В 68-ата минута се стигна до принудителна смяна. Голмайсторът Патрик Шик напусна, а на негово място се появи Моймир Хитил. Именно той блесна с поредния пропуск в 77-ата минута, когато с глава не порази целта.

Няма и 60 секунди по-късно Мамардашвили отново отчая съперника си, отразявайки последователно два шута на Ондрей Лингър.

Чехия продължи да търси пълния обрат, но едва не остана с празни ръце в самия край на срещата. В 5-ата минута на добавеното Лобжанидзе направи фрапантен пропуск и лиши отбора си от изненадваща първа победа на европейски финали.

Грузия - Чехия 1:1

Гоймайстори: 1:0 - Жорж Микаутадзе (45+4 дузпа), 1:1 – Патрик Шик (59 )

Грузия: 25. Гиорги Мамардашвили – 2. Отар Какабадзе, 5. Соломон Кверквелия, 4. Гурам Кашия (К), 3. Лаша Двали, 21. Гиорги Цитайшвили – 6. Гиорги Кочорашвили, 20. Анзор Меквабишвили – 7. Хвича Кварацхелия – 9. Зурико Давиташвили, 22. Жорж Микаутадзе

Селекционер: Вили Саньол

Чехия: 1. Индриж Станек – 3. Томаш Холеш, 4. Робин Хранач, 18. Ладислав Крейчи – 5. Владимир Цоуфал, 14. Лукаш Провод, 22. Томаш Соучек, 15. Давид Юрашек – 17. Вацлав Черни, 10. Патрик Шик, 9. Адам Хложек

Селекционер: Иван Хашек