Украйна се завърна в играта на Евро 2024 по забележителен начин. Възпитанициите на Сергей Ребров губеха на почивката срещу Словакия след гол на Иван Шранц, но след почивката реализираха изумителен обрат след попадения на Шапаренко и влезлият като резерва Яремчук.

Така в групата украинците и словаците имат по три точки след първите два мача, заедно с Румъния, която днес по-късно среща Белгия в другия мач от втория кръг.

В десетата минута Лукаш Хараслин влезе добре отлявно в наказателното поле и стреля, но Трубин спаси. Секунди по-късно топката бе подадена към Иван Шранц на другия фланг, но той също не успя да преодолее украинския вратар. Седем минути по-късно словаците взеха преднина, когато след центриране отляво Зинченко увисна и дебнещият зад гърба му Шранц с глава вкара за 1:0.

Украинците опитаха да отвърнат на предизвикателството, но далечен удар на Мудрик излезе далече в аут, а шут отблизо на Добвик бе спрян от защитник в синя фланелка. Те обаче имаха чудесен шанс да изравнят, когато разбъркване в наказателното поле доведе до диагонален удар на десния бек Тимчик, но топката рикошира в страничната греда зад Дубравка. Зинченко също опита своя късмет от свободен удар в края на полувремето, но шутът му не затрудни Дубравка.

След почивката хората на Сергей Ребров се активизираха и в 54-та минута Зинченко проби отляво и центрира по земя към точката на дузпата и добре пласираният Шапаренко върна надеждите на своя отбор, изравнявайки резултата - 1:1. В 74-та минута футболистите в жълто имаха шанс да постигнат пълен обрат, но топката срещна за втори път страничната греда, този път след удар на Мудрик.

Десет минути преди края все пак Украйна стигна до пълен обрат след като Роман Яремчук надбяга защитата на Словакия и останал сам срещу Дубравка, промуши топката под плонжа на вратаря за 1:2. До края на двубоя словаците така и не намериха сили да застрашат сериозно вратата на Трубин и да избегнат загубата. Двата състава събират по три точки и ще чакат развитието на двубоя между Румъния и Белгия по-късно през деня.

Словакия - Украйна 1:2

Голмайстори:

1:0 17' Шранц

1:1 54' Шапаренко

1:2 80' Яремчук

Словакия: Дубравка, Пекарик, Вавро, Шкриниар (к), Ханцко, Куцка, Лоботка, Дуда, Шранц, Боженик, Хараслин

Украйна: Трубин, Тимчик, Забарний, Матвиенко,  Зинченко, Шапаренко, Бражко, Судаков, Ярмоленко, Довбик, Мудрик