Словения и Сърбия завършиха 1:1 в мач от група C на Евро 2024. Бившият защитник на Лудогорец Жан Карничник откри резултата за тима на Матяж Кек, а Лука Йович изравни с шестата минута на добавеното от съдията продължение. С равенството и двата отбора запазиха шансове да продължат на осминафиналите.

Словенците имат 2 точки след два мача и към момента заемат втората позиция в групата. Точката за отбора на Драган Стойкович е първа, тъй като "орлите" загубиха от Англия на старта. По-късно днес "Трите лъва" ще играят с Дания. 

Съперниците изиграха интересен двубой, като удариха по една греда. Първото по-опасно положение бе словенците, след като Ян Млакар се озова на стрелкова позиция отдясно в пеналта и шутира, а Райкович се намеси сигурно.

В 27-ата Душан Влахович се измъкна от Ваня Дъркушич и отправи удар с глава, но Ян Облак направи лесно спасяване. 4 минути по-късно Сърбия като по чудо не откри резултата. Митрович засече топката отблизо с глава, но не уцели вратата, за което му попречи и защитник, който бе плътно до него.

В 38-ата минута словенците пропуснаха страхотна възможност. Тими Елшник проби през центъра и шутира, а топката срещна левия страничен стълб на вратата. При добваката Бенямин Шешко не успя да уцели вратата.

Сърбия отговори, след като Андрия Живкович центрира в наказателното поле, където Влахович продължи към Митрович, който се измъкна от Карничник и отблизо стреля, но Облак спаси.

Второто полувреме започна с великолепен шанс за западните ни съседи. Тадич изведе Митрович сам срещу вратаря, но Облак пак излезе добре и не остави шанс на нападателя да вкара.

Малко след това Яка Бийол бе близо да си отбележи автогол, след като се опита да изчисти центриране на Тадич в пеналта, но не успя да намери добре топката, която премина на сантиметри от вратата на отбора му.

В 50-ата минута Тадич изпрати ново центриране към наказателното поле, където Митрович достигна до топката и стреля с глава, но над вратата. В 58-ата минута Шешко отправи удар извън наказателното поле, но Райкович се отличи с чудесно спасяване.

В 69-ата минута Словения откри резултата Елшник центрира на далечна греда, където се бе включил Жан Карничник, който бе точен отблизо. 2 минути след това Митрович получи отличен пас в пеналта, пребори се с Карничник и засече топката, която обаче се отби в напречната греда.

В 79-ата минута Карничник имаше нова възможност и отправи хубав удар, но не успя да намери очертанията на вратата на Райкович. Резервата на Сърбия Лазар Самарджич стреля, но встрани от вратата.

Мачът отиваше към победа за Словения, когато в 96-ата минута Иван Илич центрира от ъглов удар и резервата на „орлите“ Лука Йович отбеляза с глава.

Словения - Сърбия  1:1

Голмайстори: 1:0 Жан Карничник (69), 1:1 Лука Йович (90+6)

Словения: Ян Облак, Жан Карничник, Ваня Дъркушич, Яка Бийол, Ерик Янза, Петър Стоянович, Гнезда Черин, Тими Елшник, Ян Млакар, Андраж Шпорар,  Бенямин Шешко

Сърбия: Предраг Райкович, Страхиня Павлович, Никола Миленкович, Милош Великович, Андрия Живкович, Иван Илич, Саша Лукич, Филип Младенович,  Душан Тадич, Александър Митрович, Душан Влахович