С гол в 98-ата минута Италия докопа 1:1 срещу Хърватия в драматичен двубой, за да остане на 2-ото място в група В на Евро 2024. 

На стадиона в Лайпциг Скуадрата бе на косъм от загубата, след като Лука Модрич вкара през второто полувреме, макар че преди това бе пропуснал дузпа. 

Хърватите се бранеха добре почти до последно, но в последните секунди резервата Матиа Дзакани ги съсипа с изравнителен гол и на практика ги елиминира от турнира, тъй като те остават с 2 точки и в момента 3 от третите отбори от другите групи имат 3, докато италианците имат 4 и ще играят с Швейцария на 1/8финалите. Англия трябва да бие Словения с поне 3 гола, за да имат хърватите някакъв шанс да продължат. 

И в двата състава имаше промени. За хърватите те бяха най-вече в нападение, където Лука Сушич и Марио Пашалич стартираха. За Скуадрата Матео Ретеги се появи вместо Джанлука Скамака, а Матео Дармиан стартира в защита, където формацията вероятно бе с петима. Джакомо Распадори също започна. 

Хърватите започнаха по-силно, като имаха притежанието в първите минути и в 5-ата Сушич стреля отлично, но Донарума спаси. Италианците отговориха с центрирания на Ди Лоренцо и Димарко, но защитата на хърватите се справи. 

В средата на първата част Ретеги получи 2 възможности, като първо ударът му с глава мина на сантиметри от целта, а скоро след това шутът му бе блокиран и отклонен в корнер, който не донесе нищо. Италианците обаче определено играеха по-добре в тези минути. 

В 27-ата минута Скуадрата стигна до абсолютно чисто положение. Барела центрира отлично и Бастони остана сам в наказателното поле, като стреля с глава, но Ливакович изби над гредата. Великолепна възможност наистина! 

Хърватите отговориха с добра атака малко по-късно, но Донарума успя да избие центрирането по земя, а при разбъркването италианските защитници изчистиха. Последва удар по диагонала на Пелегрини, който не затрудни особено Ливакович. 

В  крайна сметка паузата логично дойде при 0:0. Италианците бяха по-опасни, докато хърватите определено не впечатлиха в атака, а точно те се нуждаеха от задължителна победа. 

Скоро след почивката стана интересно. В 52-ата минута влезлият от пейката Фратези отклони с ръка удар на Понграчич и след намесата от ВАР реферът отсъди дузпа. Модрич стреля по земя, но Донарума спаси по страхотен начин, а и ударът сякаш не бе особено добър. 

Атаката обаче продължи и след центриране отляво Будимир отклони, Донарума пак се намеси и спаси, но Модрич стигна пръв  до топката и я  прати в мрежата, за да се реваншира за пропуска си от бялата точка и да даде аванс на отбора си! 

Италианците веднага се активизирах и започнаха да нападат, а Лучано Спалети пусна и Киеза на терена. В 61-ата минута след корнер Бастони засече с глава, но малко над вратата. Последва блокиран удар на Дармиан, но определено Скуадрата притисна съперника. 

В следващите минути обаче, остротата в действията на Скуадрата се загуби и след 75-ата минута хърватите се окопитиха, въпреки че действаха и доста твърдо и след като поведоха трима техни играчи получиха жълти картони. 

В 87-ата минута италианците бяха на косъм от попадението. Хубава атака завърши с подаване вдякто към Киеза, който ведната подаде успоредно на вратата, но във вратарското поле Скамака не успя да засече. Но хубав момент наистина, но пропусната възможност за европейския шампион. 

Двубоят вървеше към приключване и победа за Хърватия, когато в 98-ата минута драмата стана пълна. Калафиори напредна дълбоко в половината на съперника, отклони вляво към Дзакани, който със страхотен удар прати топката в  далечния ъгъл и осигури равенството на Италия, както и сигурното класиране напред! 

Хърватия – Италия    1:1

1:0    Модрич 55
1:1    Дзакани 98

Хърватия: Ливакович, Станишич, Шутало, Понграчич, Гвардиол, Модрич (80 Майер), Брозович, Ковачич (70 Иванушец), Сушич (70 Перишич), Крамарич (90 Юранович), Пашалич (46 Будимир)
Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Бастони, Калафиори, Дармиан (82 Фаджоли), Димарко (57 Киеза), Жоржиньо (82 Дзакани), Барела, Пелегрини (46 Фратези), Распадори (75 Скамака), Ретеги