Бившият изпълнителен директор на БФС, Левски и Локомотив Пловдив – Павел Колев, написа обстоен материал в сайта на „Дневник“ относно ситуацията с гола на Локомотив Пловдив срещу Черно море в двубой от последния кръг на Първа лига.

Тогава Лами от смърфовете изглеждаше в очевидна засада, но попадението му беше признато, тъй като „камерата на ВАР на 16-тия метър, която е необходима за разглеждане на инцидента, не успя да намери референтни точки за калибриране (очертанията на игрището) и следователно не успя да предостави вярно калибрирани линии на засадата за този инцидент“.

„Опитал съм се да обясня ситуацията от гледна точка на процедури и регламенти. Както и защо някой се опитва да прави хората на идиоти с обяснения от типа „Дефект в софтуера“ и „Тъмно е и няма линии“, за да оправдае собственото си безхаберие и аматьорщина.

Дали VAR работи, трябва да се знае преди мача задължително. И ако не работи, се уведомяват съдиите, двата отбора, зрителите по трибуните и тези пред телевизионния екран. Същото се случва и, ако технологията откаже в хода на мача – веднага трябва да бъде информиран четвъртият съдия, той предава на главния, а главният – на двата отбора и техните треньорски щабове. След което мачът продължава.

БФС кога разбра, че осветлението на „Лаута“ е слабо и на трибуна „Спорт клуб“ вече има козирка? Кой е разрешил VAR тестовете да се правят на дневна светлина, въпреки че мачът е на осветление? Твърде много въпроси без отговор. Некадърност или зависимости?“, написа Павел Колев в личния си Фейсбук профил.