Преди старта на световното Блез Матуиди призна, че френските национали се молят Франк Рибери да се възстанови навреме.

"Разбираме колко ни е необходим", сподели халфът.

Първите ми впечатления обаче говорят, че Петлите не се нуждаят от крилото.

Откакто Рибери отпадна от състава заради травма в гърба, французите забиха 16 гола, 8 от които в първите си два мача на мондиала.

Погромът 8:0 над Ямайка бе отписан, защото ставаше дума за контрола срещу безнадежден съперник. На успеха с 3:0 над Хондурас също не бе отдадено кой знае какво значение, защото се смяташе, че й това не е сериозен противник.

Но разгромът с 5:2 над Швейцария няма как да бъде игнориран. Франция отново е сила, с която всички ще трябва да се съобразяват.

Преобразяването на сините е забележително. Всъщност малцина очакваха Франция изобщо да се добере до Бразилия, когато през ноември петлите загубиха с 0:2 първия мач от плейофа с Украйна.

Нуждата обаче е майка на изобретателността. Изправен пред необходимостта от убедителна победа в Париж, селекционерът на Франция Дишан заряза любимата си схема 4-2-3-1 и премина към по-атакуващата 4-3-3. Резултатите бяха сензационни.

След класическото 3:0 над украинците, Петлите буквално полетяха. Холандците бяха надиграни убедително в контролата на "Стад де Франс" през март, преди Норвегия да бъде пометена с 4:0 на същия стадион през май.

Единственото петно беше равенството 1:1 с Парагвай на 1 юни. Този двубой, както и загубата на Рибери 5 дни по-късно, драматично понижиха очакванията за световното. Дори Бензема призна, че моментът, в който Рибери отпадна, прави нещата "ужасяващи". Французите обаче реагираха фантастично, след като загубиха топ реализатора си в квалификациите.

Само 2 дни по-късно Петлите изравниха със земята "Реге бойс". Даже селекционерът Дешан обаче призна, че не е сигурен дали тимът му е толкова силен, или просто играчите на Ямайка са били трагични. Но както напомни колегата му Отмар Хицфелд преди двубоя в Салвадор, неговият тим измъкна само 1:0 над същия съперник.

Струва си да отбележим също, че срещу Швейцария Дешан пусна играчите, които разкъсаха Ямайка на парчета. Оливие Жиру, Карим Бензема и Матю Валбуена съставиха тризъбеца на френската атака.

Като се има предвид, че Антоан Гризман се справи отлично със задачата да замени Рибери на левия фланг при успеха над Хондурас, мнозина повдигнаха изненадано вежди, когато стана ясно, че играчът на Реал Сосиедад е отстъпил мястото си на Жиру.

Оказа се, че това е бил блестящ ход от страна на Дешан. Именно таранът на Арсенал откри резултата срещу Кръстоносците, а по-късно асистира за попадението на Валбуена.

Що се касае до Бензема, въпреки че бе принуден да играе на крилото, той заемаше централно място във всички атаки на Франция. Нападателят на Реал плуваше в свои води на левия фланг, а голът и двете му асистенции заличиха напълно негативния ефект от пропуснатата дузпа.

Все пак най-важното в тази победа бе, че тя дойде като плод на колективно усилие, а не на индивидуални проблясъци. Четири години след срамните междуособици в ЮАР, този път Франция е истински отбор. Именно затова липсата на Рибери изобщо не се забелязва.

Заслугата на Дешан в това отношение е огромна. Човек има усещането, че този тим на Петлите е изключително задружен и единен. Жиру призна, че е бил разочарован от това, че не започна двубоя с Хондурас, но вместо да се нацупи, отвърна с отлично представяне срещу Швейцария.

Пол Погба изненадващо започна на пейката срещу Кръстоносците, но когато се появи на терена, сервира идеално топката за гола на Бензема.

И така Франция, която беше европейският отбор с най-ниско класиране в ранглистата при тегленето на жребия, сега се очертава като една от най-сериозните надежди на Стария континент най-после да спечели световната титла в Южна Америка. Фантастична метаморфоза!

Марк Дойл, Goal.com