1. Забрана за секс в груповата фаза

Коста Рика е сред отборите, в които сексът на световното е забранен. Но за разлика от Мексико и Босна, на централноамериканците им бе обещаа изкусителна премия: забраната отпада при класиране за осминафиналите.

Така или иначе, този проблем за костариканските национали вече отпадна, защото те си осигуриха участие в следващата фаза още след втория мач.

2. Прeзидентът на страната скача през телевизора

Луис Гилермо Солис е най-необузданият политик в света понастоящем. След победата над Уругвай той подскачаше като луд пред телевизора.

Като взе под внимание всенародната еуфория след първия мач, Солис светкавично издаде указ, който позволи на всички държавни служители (с изключение на някои лекари и полицаи) да гледат мача с Италия пряко и едва след това да се явят на работа. Двубоят се игра от 10 часа местно време и благодарение на жизнерадостния президент работният ден започна в 12:00.

Самият президент изгледа срещата по фланелка на националния тим в кабинета си. А когато Коста Рика надви Италия, той излезе на улицата да празнува със съгражданите си и полудя от радост.

3. Селекционерът Пинто учи фенове на тактика

Хорхе Луис Пинто работи като треньор точно 30 години, но досега никога не е бил обвиняван в ретроградство. Нещо повече, той има собствен сайт, в който помага на запалянковците да разберат тактическите тънкости на играта.

Пинто подробно описва ключовите детайли на стратегическо ниво (като се започне от зоновата защита и се стигне до организацията на атаките) и като използва конкретни исторически примери, обсъжда действията на отборите в тях. Всеки клип се съпровожда от обяснение, което прочита самият треньор.

"Започнах да уча занаята в Колумбия, а после заминах за Бразилия, където научих много повече. След това бях и в Германия. Постоянно обикалях по света, за да следя работата на най-добрите специалисти. Може би сега трябва да проследя как действат Моуриньо и Гуардиола", отбеляза неотдавна Пинто.

4. Приемственост

Благодарение на победата над Италия халфът Селсо Борхес най-после излезе от сянката на баща си. Татко му е Алешандре Гимараеш и е играл в отбора, който за първи (и до 2014 единствен) път се класира на осминафинал на мондиал (през 1990).

След като окачи бутонките, Гимараеш стана треньор и бе начело на Коста Рика на световните през 2002 и 2006. По онова време Борхес започвал да играе в юношеските селекции на страната и непрекъснато го упреквали, че си пробива път с връзкарство.

Обвиненията секнаха след световното за младежи през 2007 г. в Канада, след което Селсо се утвърди като един от най-добрите играчи в Коста Рика.

В петък пък Борхес се изравни с баща си. При това той го направи в Бразилия, където е роден и е живял до 12-годишна възраст Гимараеш, който се преместил в Коста Рика заради служебен ангажимент на баща си. Така тази забележителна кръгова комбинация бе завършена по прекрасен начин.

5. Кейлър Навас е вратар №1 в Примера

Трудно е човек да повярва, че през изминалия сезон в Испания е имало по-добър вратар от Тибо Куртоа. Статистиката обаче сочи, че стражът на Коста Рика е бил №1 в испанския елит. На сметката си той има 160 спасявания, като е отбил 80,1% от ударите в очертанията на вратата си. Нищо чудно, че костариканците допуснаха само един гол в първите си два мача на световното.

 Владислав Воронин, "Спорт сегодня"