Контролите преди началото на сезона имат няколко цели. Те могат да бъдат използвани за подобряване на тактическата организация, климат в отбора и обиграване на младоци за предстоящия сезон. За съжаление, Милан може да се гордее с малко неща от двата си мача на „Ауди Къп“.

Във вторник „росонерите“ бяха разбити с 0:3 от Байерн Мюнхен, а вчера загубиха с 0:2 и от Тотнъм. Резултатите само по себе си не са важни, но могат да включат алармата на треньора Синиша Михайлович, който трудно може да извлече някакви позитиви от представянето на тима си.

Мачът срещу Тотнъм не започна добре за Милан, когато още в осмата минута Насер Шадли заби топката под гредата с удар от границата на наказателното поле. Шутът беше впечатляващ, но и защитата на Милан не показа, че знае как да спре белгиеца.

Непосредствено след гола имаше признаци на живот за Милан в германската горещина. Хората на Михайлович обаче изпитваха проблеми с изграждането на атаките си и често взимаха грешните решения. Много рядко се случваше някой да вземе топката и да поеме отговорността не само да се освободи от нея, но и да направи нещо наистина ефективно.

На новата атака можеше и да й бъде простена, че не направи нищо срещу перфектната игра на Байерн Мюнхен, но срещу Тотнъм нямаше тези извинения. Разбира се, има достатъчно оправдания, че Милан не е толкова напред в подготовката като Тотнъм и това, че може би на терена не бе най-добрата възможна единайсеторка. Но пък и мениджърът на „шпорите“ Маурисио Печетино бе дал почивка на голмайстора си Хари Кейн, шефа в средата на терена Кристиан Ериксен и титулярния си вратар Юго Лорис, който в последствие се появи в игра.

В нападение „росонерите“ разчитаха на двете си нови покупки Карлос Бака и Луис Адриано, както и на японския плеймейкър Кейсуке Хонда. Те бяха заменени от Алесандро Матри, Алесио Черчи и Сусо. И докато Матри се постара много, Черчи и Сусо предложиха малко и загатнаха, че трудно ще бъдат в титулярния състав за първия мач на сезона – срещу Фиорентина.

И преди бях писал, че Милан се нуждае отчайващо от централен защитник. Алесио Романьоли от Рома е прекрасен вариант и в мача с Тотнъм подозренията се потвърдиха. В центъра на защитата Алекс и Филип Мексес, които показаха, че са уязвими срещу бързите и млади нападатели на англичаните.

Въпреки че бе без Кейн, Тотнъм нападаше с Шадли и Ерик Ламела, които бяха подпомагани от младите Том Керъл и Джошуа Ономах. А скоростта определено не е от добрите качества и на Алекс, и на Мексес. Алекс си партнираше с  21-годишния Родриго Ели в голяма част от подготовката, но без него Милан изглеждаше още по-зле в защита.

Когато дойде последният съдийски сигнал, треньорът на Милан Синиша Михайлович получи повече въпроси, отколкото отговори от този турнир. Милан инкасира 5 гола, не отбеляза нито един и за всички бе ясно, че трябват нови попълнения.

Този отбор е по-добър от онзи, завършил на 10-то място през миналия сезон, въпреки че не с много. Кратко казано – Милан все още е далеч от истината.

Все пак Михайлович ще получи нужното време, за да изчисти системата на игра и един успешен стил. За отбора предстои още предсезонна работа, така че „росонерите“ не бива да са много притеснени от случващото се.

С времето проблемите в защита може и да избледнеят. 16-годишният вратар Джанлуиджи Донарума показва страхотен потенциал, а Ели загатна за добри индивидуални качества. Но е ясно – Милан има нужда от нов централен защитник. Нещата може и да се пооправят с привличането на Романьоли.

Предсезонните турнири може би имат и още един плюс. Показват нещата в перспектива. След прекрасното представяне в Китай Милан бе свален на земята от Байерн и Тотнъм. Към момента мечтата на „росонерите“ да се върнат в Шампионската лига изглежда като…мечта.

Блеър Нюман, Блийчър Репорт