Присъствието на българските футболисти зад граница през новия сезон 2024/25 продължава да е твърде периферно, след като клубовете от Първа лига не успяха да осъществят почти никакви трансфери на родни кадри в чужбина. Сметката показва, че през лятото само Левски и ЦСКА 1948 са продали български играчи в Западна Европа.

Тимът, домакинстващ в Бистрица, се раздели с 19-годишния перспективен бранител Росен Божинов, който премина в Антверп за сумата от 500 хиляди евро. Младежкият национал, роден в Кнежа, имаше късмета да попадне в един от най-силните белгийски отбори и дори записа дебют на 6 октомври, влизайки като резерва при победата с 3:0 над Серкъл Брюж.

Със сериозен потенциал за развитие е и вратарят Пламен Андреев, който бе продаден за 1,2 млн. евро на гранда Фейенорд. Макар че е само на 19 години, стражът напусна „Герена“ след 89 мача за първия тим на сините. В Ротердам обаче той започва със статута на трета опция и само времето ще покаже дали ще успее да се наложи трайно. Или ще повтори пътя на много други български футболисти, които отиваха в чужбина и после се връщаха, без да са оставили никаква следа. Последният лош пример е Илиан Илиев-младши, който бе освободен безславно от Аполон Лимасол и ще пробва да рестартира кариерата си в ЦСКА.

Според сайта transfermarkt.de елитните клубове от България са спечелили общо 8,2 млн. евро от трансфери през лятото, но само 2 млн. са от продажба на българи. Нападателят Атанас Илиев за втори път излезе в чужбина и подписа с кипърския Анортозис, но вицешампионът Черно море не прибра никаква сума за 29-годишния футболист, който си тръгна от „Тича“ като свободен агент. Куриозна пък е ситуацията с 30-годишния вратар Димитър Евтимов, който се раздели с ЦСКА, за да си пробва късмета в Кармиотиса, но се прибра обратно у нас след само няколко седмици на Острова на Афродита.

Преди да продаде Пламен Андреев, Левски прибра символична сума за още един свой футболист. Става дума за Здравко Димитров, който смени клубовете в Турция и попадна в елитния Бодрум за 200 000 евро. Крилото се понрави с изявите си за Сакарияспор, с който игра бараж за влизане в Суперлигата. Андриан Краев е другият кадър от „Герена“, който замина за чужбина, но като свободен агент. 25-годишинят халф вече е твърд титуляр в португалския елитен Каса Пия и точно преди паузата за национални отбори, игра пълни 90 минути на „Жозе Алваладе“ срещу Спортинг Лисабон.

В списъка на свободни агенти, които все пак си намериха приличен клуб зад граница попада 26-годишният вратар Даниел Наумов. Цяло лято той остана без отбор, но накрая премина в гръцкия елитен ОФИ Крит, където на този етап все още не е записал дебют. В същото време ЦСКА 1948 прибра 200 хиляди евро за защитника Симеон Петров. Това се случи с половин година закъснение, тъй като националът още през зимата бе преотстъпен на полския Шльонск, след което трансферът стана постоянен.

За преминаванията на Светослав Ковачев в Ахмат Грозни и Илия Юруков в Раднички Ниш техният последен български клуб Арда не получи нищо, тъй като играчите станаха свободни агенти през лятото. Крилото Ковачев на практика реши да удължи престоя си в Русия, където преди това бе под наем, докато опорният халф Юруков направи силен старт в Сърбия и вече има два гола в местната Суперлига.

Добрата стара Славия, която от дълги години се слави като трамплин за млади таланти, това лято не успя да осъществи солиден трансфер на български футболист. Вече 30-годишен, Тони Тасев напусна белите, но по-скоро бе подарен, отколкото продаден на Ерзурумспор. Крис Добрев пък стана свободен агент и след „Овча Купел“ реши да продължи кариерата си в третодивизионния италиански Римини.

Най-екзотични бяха движенията на играчи от Локо София, но те също бяха без трансферни суми. Нападателят Димитър Митков премина в Истиклол, който е лидер в първенството на Таджикистан. Бившият капитан на железничарите Красимир Милошев пък вече стартира сезона във второто ниво на катарския футбол с екипа на Ал Маркия.

Интересен трансфер осъществи Ангел Бастунов, който дълго бе спряган за Левски, но смени Хебър с португалския втородивизионен Визела пак като свободен агент. Архан Исуф, който бе съотборник с Бастунов в Пазарджик, избра още по-любопитна дестинация за своята кариера. 25-годишният десен бек, роден в Хармални, стана част от албанския КФ Тирана и дори участва в евротурнирите. Записа пълни 90 минути в двубоите от Лигата на конференциите срещу Торпедо Кутаиси (Грузия), но албанците отпаднаха след 1:1 и 0:1.

В Септември София продължават да предлагат добри условия за развитие на млади футболисти и пример за това е преминаването на 18-годишния Александър Андреев в школата на Жирона. 18-годишният вратар, за когото Септември Сф прибра 70 000 евро трансферна сума, вече се представя на добро ниво в Младежката лига на УЕФА за каталунците, записвайки победи срещу отбори като ПСЖ и Фейенорд.

Никола СТЕФАНОВ, "Тема Спорт"