Лудогорец отново е фаворит да стане шампион на България и вероятно ще стане. Процентът за тази прогноза се върти около 100% още в шестия кръг. И това при положение, че играе най-слабия си футбол от години. Пълен със скъпоплатени чужденци той винаги дава основание на експертите да кажат - това е отборът с най-скъпа селекция и най-дълга скамейка.

Но е факт, че тази година играта му куца. В европейските турнири записа загуби като гост, дойде и 2:7 у дома от Карабах - най-срамната загуба в историята на непоклатимия ни шампион от 13 години.

В българското първенство също не блестят, но пък дават възможност да блеснат българските съдии. В първия кръг без точен удар победиха ЦСКА. Миналия кръг победиха Левски със странно съдийство на Кабаков, а снощи удариха и Берое с един точен удар от дузпа. Дискусионна дузпа, дадена от Гидженов на ВАР.

Само за шест кръга няколко отбора скочиха на съдиите. Черно море и Левски бяха най-гласовити, но се чу недоволство и от Арда. Голът на Локомотив Пловдив срещу "моряците" бе еманацията на грешките. Явна засада, последвана от нелепи обяснения на съдийската комисия и фирмата, която отговаря за ВАР - било тъмно и нямали как да начертаят линиите. Как не им бяха тъмни линиите по-рано, когато Локомотив посрещна Левски?

"Сините" фенове пък вече недоволстват от новия президент на БФС Георги Иванов, който обеща да се действа безкомпромисно с рефери, които дават предимство на някой отбор. И определено имат поводи за това. Още в първия кръг Локомотив София поведе с гол, при който имаше видима игра с ръка на Анте Аралица. ВАР "гледа" няколко минути и призна гола. Но заради резултата - 1:6, случат бързо бе подминат.

После дойде Ботев Враца, отбор, който играе на ръба на позволеното при всеки мач. Бяха подминати сериозни влизания, бяха спестени картони на врачани, беше спестен и червен картон на Майкон от Левски. Съдийската комисия веднага го извади на преден план като грешка на съдията. Чудесно, но нека бъдат така активни и при други положения.

Левски излезе от добрия тон и нарече уж най-добрия ни съдия - Георги Кабаков, ибрикчия. Поводът - загубения мач в Разград от Лудогорец. Извадиха клип с противоречиви отсъждания - бутане и блъскане в наказателното поле, подминати нарушения. Тънки положения, да ги коментират специалистите. Има един показател обаче, който боде очи. Реферите по принцип говорят само с капитаните на двата отбора. А в този мач Кабаков разговаря с футболисти близо 10 минути от времето на мача. Това може би е някакъв световен рекорд. А може би мачът трябваше непрекъснато да бъде накъсван, че все пак Левски бяха в по-изгодната позиция на по-свеж отбор?

Дойде и мачът на Герена срещу Хебър, в който Сангаре на два пъти бе свален в наказателното поле. Съдията ги подмина, Гидженов, който бе на ВАР-а също. Ок, няма проблем - така преценили. Но за идентично положение на мача Берое-Лудогорец, решението е различно. Главният подминава хващане за фланелката в наказателното поле, но идва сигнала от ВАР. Кой е там? Същият Гидженов. Един ВАР, две идентични положения, две различни решения. При изпълнението на дузпата има играч на Лудогорец в наказателното поле - Георги Русев. Взискателният Гидженов на ВАР обаче "не го вижда".

Това дразни, различния аршин. Всеки отбор може да има претенции към съдиите, ама няма кой да ги чуе. Няма и кой да разясни дали претенциите са адекватни или минават в графа "фенски", или като оправдание.

БФС не взима отношение по наболелия проблем със съдийските отсъждания. Самата съдийска комисия също избирателно коментира решенията на реферите, основно, когато не е свързано с мачове на Лудогорец. Лудогорец, който вече не е национална кауза, явно е кауза само на БФС. А кучетата (отборите) нека си лаят, керванът си върви в познатото темпо...

Александър Попов, Dnes.bg