Безобразният облик на „новото начало“ в ЦСКА неминуемо ще даде жертви в следващите седмици. Сигурен пътник е треньорът Томислав Стипич, който ще бъде уволнен „след 3 петъка служба“ и от втория по-голям отбор в своята кариера след 34-дневната му авантюра в швейцарския Грасхопърс. Това обаче може и да не се окаже достатъчно.

Както Стоян Орманджиев заяви пред „Тема Спорт“, следващите два двубоя с Арда и Ботев Пловдив ще са „определящи“ дали в клуба няма да се стигне и до по-сериозни рокади. Той заедно с другия изпълнителен директор Филип Филипов също са под прицел и ако се стигне до нов провал в тези две срещи, най-вероятно те сами ще понесат отговорност, като подадат своите оставки.

Нормално е при така поставени карти на масата по високите етажи в ЦСКА да се подготвят за реакция и да търсят решения за излизане от кризата. Едно от прокрадващите се такива е, армейците да привлекат директори от чужбина, които да вкарат ред в клуба. В Борисовата градина обаче трябва от сега да знаят, че подобно назначение означава сигурен провал. Тези идеи е нужно да се отрекат и забравят час по-скоро!

В България нямаме нито един пример на наистина успешен чуждестранен спортен директор, а какво остава за тежката ситуация, в която ЦСКА се намира в момента. В Борисовата градина е нужна силна фигура, която познава обстановката и е готова веднага да запуши дупките в кораба и да започне да разсича вълните.

Човек от чужбина, докато се чака да навлезе в нашата действителност, отломките от новото начало в клуба вече ще са изпратени безвъзвратно на дъното. Нещо повече – в последните години армейците на няколко пъти си направиха експерименти с чуждестранни директори и всички до един се увенчаха с тежко фиаско. И то без въпросните именити специалисти да получават цялата власт в клуба, каквито сега са предложенията на някои.

„Откривателят на Кристиано Роналдо“ – Пауло Кардосо, италианецът с контакти в цяла Европа – Кристиано Джарета, и Алън Пардю, избран за мениджър №1 във Висшата лига за сезон 2011/12, показаха ясно, че иностранци няма как да виреят на високи постове в Борисовата градина. С каквито и визитки да разполагат.

Най-голяма власт от тях получи португалецът, който стана шеф на школата и за съвсем кратко време въведе изначално сбъркана методика, изгони куп перспективни треньори и имаше конфликти с родители на юноши от всички възрасти. А с последствията от работата му и до днес е принуден да се сблъсква Костадин Ангелов-Лаптопа.

Полза от присъствието на другите двама именити технически директори и съветници на собствениците в Борисовата градина също на практика нямаше. И ако в ЦСКА решат отново да се доверят на чужденец, този път с още по-големи ръководни функции от техните, то в най-добрия случай резултатът ще е същият. С оглед на тежката моментна ситуация обаче опасенията са, че най-вероятно ще е много по-лош.

Паро Никодимов предложи отлични български варианти – Стойчо Младенов и Методи Томанов. Ако на червените не им харесват, могат да потърсят и други. Но да бъдат сигурни, че в чужбина няма да ги открият.

Мартин КОСТАДИНОВ, "Тема Спорт"