Обобщено – неразорани картофени ниви, допотопни стадиони, проекти, които никой не иска да гледа, съдийство с ясно изразени престъпни намерения, скучен футбол, лишен от смисъла да създава удоволствие за зрителя, продължаващо лицемерие, че българските футболисти са най-важни и трябва да им се дава шанс. В добавка няколко клуба без собствени стадиони, осветление, което грее като за чернокожи в тъмна нощ и абсолютно неадекватни начални часове за мачовете. Всичките тези изтъкнати пропуски обаче не правят никакво впечатление на отговорните фактори и те са като щрауси със заровени в пясъка глави.

Да погледнем обективно нещата колко клуба са готови да играят елитен футбол и отговарят дори на минимални условия. При това изобщо не е ясно дали на много места разполагат дори с екзистенц минимум като финансова обезпеченост.

Химна на България за пръв прозвуча на стадион „Тича“, но под силно жарещите лъчи на палещото слънце. Много мераклии са били отблъснати от ранния начален час, а явно никой не го е еня, че Черно море е с най-голям прилив на нови привърженици на стадиона. И понеже хората са готови на всичко да видят любимия си отбор на старта, дайте да ги изпечем и изпържим. Иначе Черно море – ЦСКА 1948 се проведе на сравнително добър терен, но самия стадион е под всякаква критика. Зловещ факт е, че единственият международен мач от европейски турнири във Варна е закован в далечната 1983 година между Спартак Варна и Манчестър Юнайтед. А в наши дни Черно море ще прави унизителни пътувания до Разград за да играе европейските си мачове.

Абсолютно необяснимо и противоречащо на всякаква логика бе, че Крумовград и Славия играха по хладина пред десетина зрители без билет. За втора поредна година възниква естествения въпрос защо отбор от град Крумовград играе в село Коматево. При това теренните условия се влошават непрекъснато, защото поддържането на газона явно вече не е приоритет за истинските домакини от Ботев Пловдив. Ето я и първата разровена нива, която няма кой знае какви допирателни с футболните критерии. Но проблем с лиценза няма, защото е много важно групата или трупата да се състои от 16 отбора. Мачът на Коматево поставя и славното начало на съдийския произвол. С пълно право треньорът на Славия поставя парливи въпроси след края на двубоя, но смислен отговор няма да получи, само ще си изкара някоя глоба. Лицето с най-дразнеща физиономия Георги Давидов за пореден път подклажда със съчки огъня на съдийския произвол.

В събота първенството вече е в разгара си и непоносимите жеги събарят Локомотив Пловдив и Арда Кърджали, които започват с труд да мъчат топката. И след като нищо съществено не се случва на терена се намесва друг рецидивист – Драго Драганов, който успява да опорочи мача на „Лаута“. Новите трибуни не могат да прикрият лошото състояние на тревната площ. И четвъртия мач от кръга се играе на терен, който е много далеч от нормалното за провеждане на футболно мероприятие. Това обаче остава покрито след синята голеада, състояла се при странно безразличие от страна на домакините. Част от головете не могат да се вкарат по този лесен начин и на тренировка, но Левски печели убедително и се позовава на фактът, че за пръв от четири години стартират с победа.

В неделя очакваното голово шоу се състоя във Враца. Двата клуба с името Ботев традиционно си организират весели спектакли, а нападателя на „канарчетата“ Секулич е с абонамент не за един, а за два гола в тези мачове. Заслужава да се отбележи, че второто полувреме поне откъм голове бе сред най-интересните в кръга. И отново се вторачваме в качеството на газона, което е ужасно. Вечерта в неделя е големият, централен мач в кръга, който се превърна във футболен спектакъл. Всъщност като креатив първото полувреме на Лудогорец – ЦСКА бе единственото смислено футболно нещо в целия първия кръг. В Разград се минава без забележки за стадион и трева, но пък винаги съдийският фактор е основополагащ. И Никола Попов показа как за четири минути се набира смелост, за да се отсъди най-чистата дузпа на света. Но като изключим някои подробности, Лудогорец и ЦСКА си стана мач на добро равнище.

 

По традиция в понеделник се пуска плявата в кръга. И може би най-голямата пародия се изигра в Пазарджик. Тук вече всички забележки към останалите терени бледнеят, защото гледката на Хебър и Спартак Варна бе потресаваща. Банално е да се търсят отговори от комисиите в БФС и лично от новия президент, защо се позволява да се играе на такъв терен. Отговор не търся, защото на Гонзо изобщо не му пука от критиците като мен. В добавка в Пазарджик наблюдавахме и слабо съдийство на фаворитката Гутева, която не успя да се справи с леката задача и допусна доста спорни моменти.

Без да е черешката на тортата и последния мач в кръга между Септември и Берое предизвика недвусмислени въпроси и питания. В този случай реферът Димитър Димитров отмени автогол за домакините, което постави въпроса за нуждата от системата ВАР. В България феновете са инертни, но не изключвам варианта в скоро време да се стигне до норвежкия прецедент. Българският ВАР за три години доказа, че е по-лоша версия на българското съдийство. И преди имаше безумия, но ВАР ги доведе до някаква вакханалия.

В заключение твърдо твърдя, че първият кръг поради безброй субективни фактори не се превърна в очаквания празник. Проблемите не се решават, задълбочават се, а този вариант на футбол отблъсква всички зрители. Мнозина си задават въпроса заслужава ли си да се плаща за този компрометиран продукт. Обобщено с камара проблеми, които никой няма намерение да решава, футболът ни ще затъва все повече. А един истински президент реформатор полагайки се на законите и принципите би действал по много различен начин. Твърдо спазване на правилата и половината клубове в Първа лига щяха да са без лиценз. И това е панацеята в сегашния случай.

Материал на Жаклин Михайлов

* заглавието е на Gol.bg