„Топката никога не лъже“ – такъв лаф има в американските спортове и коментаторите го използват, когато явна съдийска неправда в помощ на фаворита след това бъде компенсирана от сърцата игра на аутсайдера, гарнирана и с победа. Точно това се случи и на двубоя Пирин – ЦСКА 1948 (2:1), в който орлетата обърнаха напомпалия фалшиви мускули противник.

Направиха го с много характер и груби грешки на гостите, позволи на топката по „неведоми пътища“ да се озовава в Аймен Суда, а 30-годишният френски плеймейкър да я праща в мрежата – първо след груба грешка на Даниел Наумов, който не реагира както трябва първо при нещо средно между удар и центриране, а след това при колективен гаф на отбраната.

Така мощните рамена на главния съдия Мартин Великов и този на ВАР Станимир Тренчев (б.а. – дузпата на ЦСКА 1948 трябваше да бъде пребита, а голът на Карагарен с добавка да не бъде зачетен, но така бе и на миналогодишния мач между двата отбора в Благоевград) се оказаха недостатъчни. И тимът с най-слабо нападение, вкара две попадения на този, допуснал най-малко голове в мрежата си преди кръга (б.а. – с ЦСКА имаха по 8 инкасирани).

„Ток няма, надежда има“ – това написахме след поражението на орлетата с 1:2 от ЦСКА в Благоевград, дошло след обрат в рамките на 100 секунди. Той беше в седмицата, в който токът на клуба бе спрян за неплатени сметки. Но още тогава се видя, че в отбора има потенциал. Пирин играе подреден и директен футбол, вече има и избистрен състав, в който определени универсални играчи „запълват дупки всякакви“ при наказания и контузия, защото кадровият потенциал е ограничен, а на пейката повечето са голобради момчета от школата. Благоевградчани вървят в график „бараж за оставане в елита“. Но ако тази седмица общината вкара ново ръководство, което знае как и има идеи за развитие на клуба, а бюджетът бъде гарантиран, то със сигурност ще дойдат още по-добри дни. И през пролетта може да се повтори ситуацията от миналия сезон, когато Пирин пак бе тотално отписан след оттеглянето на собственика, но накрая запази мястото си в Първа лига, при това без да минава през плейаут. Ако продължават така, орлетата със сигурност ще продължат да кълват точки.

А дори ВАР не може да скрие пропадането на ЦСКА 1948. Съдийската бригада вкара „левитация“ в правилника при гола на Бирсент Карагарен. Но фактите са такива – след слаба игра и късметлийска победа над Левски, шумно сгромолясване в Благоевград. И след 15 двубоя победите са 7, равенствата 5, а пораженията три и 7-о място в класирането. Амбициите през тази кампания бяха за нещо повече от третото място през миналата. С недоказани треньори и честата им смяна обаче няма как да стане, независимо от селекцията и броя на мъжките и младежките национали (б.а. – имат по 4 представителя в двете селекции, най-много от всички клубове).

Материал на Янаки Димитров