„От десетте най-скъпи играчи в историята само двама или трима успяха да оправдаят очакванията.” Това е ясната присъда на бившия играч на Реал Мадрид Поли Ринкон, поглеждайки към таблицата, която илюстрира този материал. Разводът на Жоао Феликс с Атлетико и заминаването му в посока Челси е последното доказателство, че парите не могат да направят всичко.

Испанският клуб плати 127,2 млн. евро на Бенфика за португалеца, който така и не успя да защити големите средства, които бяха инвестирани в него, но съвсем не е единственият. В Барса за няколко години „се прецакаха“ цели три пъти със скъпи покупки като Коутиньо (150 милиона), Гризман (120) и Дембеле (135). От тях единствено французинът се задържа в отбора, но след доста колебливото си начало все още не е направил достатъчно, за да бъде причислен към успешните инвестиции. Трансферите на Азар от Челси в Реал Мадрид (130 милиона) и на Лукаку от Интер в Челси (114) безспорно влизат в графата „пари, хвърлени на вятъра”, а Грийлиш определено се мъчи, откакто Ман Сити счупи рекорда на ВЛ за него.

„Когато очакваното представяне при трансфер не се случи, има двойно обяснение. Обикновено това е проблем на адаптацията към новата среда и дали клубът прави достатъчно, за да предразположи футболиста да дава най-доброто от себе си. Затова казвам, че става дума за обща цел, при която трябва да работят и двете страни”, обяснява испанският треньор Виктор Санчес дел Амо.

Провалът на Жоао Феликс в Атлетико е пресният пример, че високите цени са нож с две остриета. Опитният треньор Мигел Анхел Португал също анализира явлението: „Играчът всъщност не е виновен за сумата, която са платили за него. Големият трансфер поражда по-високи очаквания. Предполага се, че тези играчи автоматично ще правят нещата по-различно от другите, но трябва ли да бъде така? Все пак са хора и в повечето случаи са млади. Ако изключим Меси, Неймар и Марадона, повечето не достигат зрялост преди 26-годишна възраст. Дори на Левандовски му костваше време да се утвърди, но във футбола обикновено няма търпение, когато говорим за големи разходи на пари”, отчита той.

Спортният психолог Лорена Кос пък взима примера с Феликс, за да стигне до заключението, че талантът изобщо не е достатъчен, за да бъде успешен един трансфер. „Има много фактори, които оказват влияние, но обикновено става дума за тежестта на очакванията, които смазват футболистите”, категорична е тя.

Положителният пример с търпението се илюстрира от Арсенал и Уилям Салиба. За него топчиите рискуваха със сериозна сума в размер на 27 милиона паунда през 2019 г. Наложи се играчът да премине през цели 3 пращания под наем (Сент Етиен, Ница и Марсилия), преди да заиграе по-редовно в първия тим чак през сезон 2022/23.

Според Алваро Торес от агенцията You First ще се върви към тенденция за намаляване на гръмките сделки. „Пазарът се стабилизира. Няма да видим много трансфери, които да бъдат включени в рекордния списък. Ако се случат, ще са само от Висшата лига на Англия или някой клуб с нов собственик, който полага допълнителни усилия. Пазарът се бе превърнал в лудост, но пандемията го укроти. Ако преди виждахме по 20 операции за 80 милиона, сега вече не са толкова много”, коментира той, но балонът все така не се пука и това се вижда от колосалния трансфер на украинеца Мудрик в Челси, който също удари стряскащите 100 милиона.

ТОП 10 НА НАЙ-СКЪПИТЕ СДЕЛКИ

Неймар Барса-ПСЖ  222 млн.

К. Мбапе      Монако-ПСЖ      180 млн.

Коутиньо      Ливърпул-Барса        150 млн.

Дж. Грийлиш      Астън Вила-Ман Сити      137 млн.

У. Дембеле  Дортмунд-Барса        135 млн.

Е. Азар  Челси-Реал  130 млн.

Ж. Феликс    Бенфика-Атлетико    127,2 млн.

Ант. Гризман      Атлетико-Барса  120 млн.

Р. Лукаку      Интер-Челси       114 млн.

Кр. Роналдо        Реал М-Ювентус        112 млн.

Заб.: Данните са от „Марка”.

Начо ЛАБАРГА, MARCA, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС